Măsuri antiviolență. Poliția îi poate ridica din locuință pe agresori

Ultima actualizare:

Un proiect de lege adoptat joi de Guvern instituie atribuții noi polițiștilor. Aceștia pot interveni prompt în cazurile de violență domestică și să-i ridice pe agresori din propria locuință. Măsurile luate vin după mai multe drame înregistrate ca urmare a încălcării ordinelor de protecție, care din acest an pot fi aplicate imediat de polițiști.

Documentul adoptat de guvern modifică Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Textul a fost modificat prin introducerea unor măsuri de natură a proteja imediat victimele unor agresiuni domestice, prin înlăturarea imediată a agresorilor. În acest sens, polițiști au primit atribuții pentru a interveni de urgență la domiciliul victimelor și de a intra chiar și cu forța pentru ridicarea agresorilor. În acel moment, oamenii legii vor putea emite un ordin de protecție provizoriu (OPP) pe numele celui/celor care au agresat persoanele care i-au denunțat. Ordinul de protecție provizoriu se diferențiază de ordinul de protecție (OP) clasic prin faptul că se emite de îndată, fără somație, cu caracter executoriu și cu o valabilitate de cinci zile. Până la emiterea unui ordin de protecție clasic, valabilitatea celui provizoriu poate fi prelungită, se arară în documentul adoptat de guvern.

În momentul în care ajunge la domiciliul victimei, polițistul va întocmi o fișă de risc, pe baza căreia va putea dispune și alte măsuri de protejare a persoanei agreste. Printre acestea se numără evacuarea imediată a agresorului și instituirea interdicției de a reveni la domiciliu pe toată durata ordinului de protecție provizoriu, stabilirea unei distanțe minime de apropiere față de victimă, confiscarea cheilor de la casă și a armelor (dacă e cazul).

Brățări electronice de monitorizare

Modificările legislative prevăd și obligativitatea agresorului de a purta, pe toată durata instituirii ordinului de protecție, o brățară electronică de monitorizare. Însă, purtarea acestui dispozitiv vine cu niște condiții:

1. Agresorul a fost obligat să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de copiii acesteia sau față de rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;2. Agresorului i-a fost interzisă deplasarea în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic. Regimul juridic al acestor sisteme de supraveghere va fi stabilit ulterior, prin lege.  

Ucisă la grădiniță de soțul gelos

Întreaga dezbatere din jurul modificării legislației referitoare la prevenirea actelor de violență domestică a plecat de la crima oribilă din acest an, petrecută în Capitală. Directoarea unei grădinițe private din București a fost ucisă în biroul de la serviciu de soțul ei gelos.


    Nicoleta Botan a fost ucisă cu sânge rece în biroul ei de la grădiniță
Nicoleta Botan a fost ucisă cu sânge rece în biroul ei de la grădiniță

Nicoleta Botan, în vârstă de 38 de ani, intenționa să divorțeze de el din cauza nenumăratelor certuri care le măcina relația. Cei care îi cunoșteau spun că de multe ori femeia prefera să rămână peste noapte la grădiniță, decât să meargă acasă la soțul violent. Bărbatul avea chiar și ordin de restricție, însă asta nu l-a împiedicat să intre în grădiniță și să o înjunghie de mai multe ori. Cei doi au împreună doi copii, care au rămas acum în grija rudelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net