Măsuri de distanțare socială în era post-coronavirus. Cum arată modelul englezesc din care am putea să ne inspirăm și noi

Ultima actualizare:
În avioane, între curse se va face dezinfecție, iar pasagerii vor călători despărțiți de panouri de protecție
În avioane, între curse se va face dezinfecție, iar pasagerii vor călători despărțiți de panouri de protecție

Peste tot în lume se vor lua măsuri de distanțare socială, odată ce restricțiile actuale, impuse de guvernele lumii pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, vor fi ridicate. Viața va fi altfel. Pentru că, indiferent de ce am face, ne vor despărți doi metri. Mult timp de acum încolo. Iată ce planuri au britanicii și cum va fi să trăiești în Regatul Unit în era post-coronavirus!

În curând, ne vom întoarce la muncă. Elevii vor reveni pe băncile școlii. Se vor redeschide magazinele, parcurile, apoi barurile, terasele și vom avea voie să circulăm din nou liber. Însă, vom face toate aceste lucruri păstrând doi metri distanță unii față de alții. Englezii lucrează deja la un plan de distanțare socială ce va fi impus în magazine, supermarketuri, unități de învățământ, în spațiile de birouri, în mijloacele de transport în comun și în toate locurile publice. Iar aceste obligații s-ar putea să rămână în vigoare și până la un an, spun britanicii. Nu se știe cum va fi în România și ce măsuri se vor lua, dar în Anglia lucrurile par a fi destul de clare.

Englezii se pregătesc intens pentru ieșirea din criză. Iată ce măsuri de distanțare socială sunt împuse în Marea Briatnie și pe care nu ar fi exclus să le împrumutăm și noi.

Măsuri de distanțare socială în clădirile de birouri

  • Panouri de protecție amplasate între birouri, angajați care stau și lucrează unii cu spatele la ceilalți, sau unii lângă alții la distanță de doi metri, dar și obligația ca fiecare dintre ei să folosească propriile echipamente fără a mai fi nevoiți să și le împrumute reciproc sunt măsuri la care angajatorii englezi se gândesc deja și încearcă să le pună în practică.
  • Printre măsurile de protecție care vor fi adoptate odată cu întoarcerea salariaților la muncă se numără și stabilirea unui program de lucru decalat, în așa fel încât să se evite supra-aglomerarea mijloacelor de transport în comun.
  • Truse de igienizare a mâinilor – acele dispensere cu dezinfectant - vor trebui să fie amplasate în toate punctele de intrare și ieșire din clădiri, iar mesele, birourile și alte suprafețe vor trebui igienizate și dezinfectate periodic.
  • O bandă în culori galben și negru va fi aplicată în lifturile din clădirile de birouri, în așa fel încât să le sugereze oamenilor ideea de distanțare socială și să-i învete cum să o aplice în spații atât de înguste.
  • În cazul în care este absolut necesar ca mai multe persoane să se întâlnească față în față în cadrul unei ședințe, atunci participanții la întâlnire vor avea de respectat reguli stricte de distanțare socială, iar ședința va fi cât mai scurtă.
  • Angajații care lucrează la birou vor fi sfătuiți să nu-și împrumute pixurile, agendele, să nu folosească decât telefoanele fixe de pe propriile birouri. Nimic nu se dă, nu se oferă, nu se împrumută.
  • Angajații care au posibilitatea, ar putea lucra de acasă încă o perioadă bună de acum încolo, iar numărul acestora, în Marea Britanie, ar atinge milioanele. În același timp, deși lucrează de acasă, acești angajați vor trebui să fie monitorizați de către angajatori. Șefii, patronii, vor fi obligați să țină legătura cu salariații și să se intereseze despre sănătatea lor, bunăstarea lor, starea fizică dar și psihică în care se găsesc.

Măsuri de distanțare socială în magazine

În Marea Britanie se vor institui reguli care să limiteze numărul clienților din magazinele alimentare, dar și cele non-alimentare. Clienții vor fi rugați să intre în magazin singuri, neînsoțiți, tocmai ca numărul lor să fie cât mai redus. La casele de marcat vor exista culoare bine delimitate, iar pe jos se vor monta din doi în doi metri benzi de distanțare. Magazinele sunt încurajate să solicite plata cu cardul și să elimine definitiv posibilitatea plăților chash pentru produsele sau serviciile achiziționate. În acest fel, autoritățile încearcă să prevină răspândirea virusului prin bancnote și monede.

Elevii vor sta în bănci în așa fel încât să păstreze distanța de minimum 2 metri. Pentru început, în Marea Britanie vor reveni la școală copiii din ciclul primar
Elevii vor sta în bănci în așa fel încât să păstreze distanța de minimum 2 metri. Pentru început, în Marea Britanie vor reveni la școală copiii din ciclul primar

Măsuri de distanțare în mijloacele de transport public

În stațiile de autobuze și troleibuze vor exista delimitări și indicatoare în așa fel încât călătorii să poată păstra dinstanța de doi metri unii față de ceilalți, iar la metrou vor fi instalate dispensere cu soluții dezinfectante pentru mâini. În ceea ce privește măsurile de distanțare socială, primarul Londrei își exprima îngrijorarea cu privire la faptul că odată ce restricțiile vor fi ridicate, locuitorii orașului nu vor avea cum să respecte această recomandare atunci când călătoresc cu transportul public. Deocamdată, cu mijloacele de transport în comun circulă în jur de 15% din numărul total de călători care folosesc zilnic autobuzele, troleibuzele și metroul. Însă, odată ce restricțiile nu vor mai exista, nu se știe cum va fi gestionată această problemă mai ales că pe străzi circulă tot parcul auto dispobibil.

Sălile de clasă vor fi dezinfectate după cursuri
Sălile de clasă vor fi dezinfectate după cursuri
  • Măsuri de distanțare la școală

Guvernul britanic ia în calcul și analizează un set de măsuri de distanțare socială care vor fi aplicate în școli, odată ce acestea se vor deschide. Se preconizează că unitățile de învățământ vor fi deschise pe etape, iar elevii vor fi primiți la ore pe grupe de vârstă. Autoritățile au în vedere, ca prioritate, deschiderea școlilor pentru clasele primare deoarece la această vârstă fragedă copiii înmagazinează cunoștințe pe care nu le-ar mai putea asimila atât de bine pe viitor. E vârsta la care ei au nevoie să învețe.

Munca de acasă va fi o soluție pentru mulți angajați britanici și de acum încolo, chiar dacă măsurile se vor relaxa
Munca de acasă va fi o soluție pentru mulți angajați britanici și de acum încolo, chiar dacă măsurile se vor relaxa

Pe de altă parte, acest lucru ar permite părinților să se întoarcă la muncă. Au prioritate la reluarea cursurilor și elevii claselor a VI-a. Premierul Johnson a declarat că intenționează să deschidă primele școli începând cu data de 1 iunie. Următorii elevi care ar putea reveni pe băncile școlii – în valul al doilea de redeschidere a unităților de învățământ – sunt cei din clasele a X-a și a XII-a.

În prezent, guvernul britanic lucrează la strategia de relaxare a măsurilor anti-Covid și pun la cale un plan concret prin care să se ridice restricțiile, dar care să permită oamenilor să se întoarcă la muncă în siguranță. Secretarul Apărării, Ben Wallace, a precizat că măștile de protecție, vizierele dar și contactul limitat al angajaților unii cu alții ar putea reprezenta măsuri alternative de protecție luate de angajatori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net