«Maternitatea groazei» şi asistenta Cîrstea trebuie să plătească peste 4,3 milioane de euro pentru bebeluşii arşi

Ultima actualizare:

    Bebeluşii internaţi la Maternitatea Giuleşti au fost transferaţi la alte spitale
Bebeluşii internaţi la Maternitatea Giuleşti au fost transferaţi la alte spitale

La aproape trei ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, când şase bebeluşi şi-au pierdut viaţa, iar alţi cinci au fost arşi foarte grav, magistraţii Judecatoriei Sectorului 6 au decis, marţi, că Spitalul "Panait Sârbu" şi asistenta medicală Florentina Cîrstea trebuie să plătească daune de peste 4,3 milioane de euro familiilor celor şase nou-născuţi care au murit şi familiilor celorlalţi cinci copii care au suferit arsuri grave, conform Mediafax. 

Asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea, care a fost de gardă în ziua tragediei, a fost condamnată la o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni de închisoare cu executare.

Maternitatea Giuleşti a fost condamnată la 400.000 de lei amendă penală pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte 80.000 de lei amendă penală. Dacă această decizie va rămâne definitivă, Maternitatea Giuleşti urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv amenda penală de 400.000 de lei.

Judecătorii au mai decis ca fostul director al spitalului, prof. Bogdan Marinescu, să plătească o amendă penală de 6.500 de lei. Şeful Secţiei Neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Totodată, Judecătoria Sectorului 6 a dispus obligarea Maternităţi Giuleşti la afişarea, pe uşa corpului A al clădirii, timp de două luni, a condamnării, fără a dezvălui identitatea victimelor.

Potrivit deciziei instanţei, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" şi Florentina Cîrstea trebuie să plătască, în solidar, în total, 3.116.000 de euro şi 4.000 de lei familiilor celor şase bebeluşi care au murit în incendiu.

Instanţa a stabilit că

Marius Constantin şi Ileana Benga trebuie să primească, fiecare, câte 300.000 euro (echivalent în lei la cursul BNR din data plăţii), cu titlu de daune morale şi câte 2.500 de euro daune materiale;

Gheorghe Stelian Păuna şi Mădălina Nicoleta Arcudeanu - câte 300.000 de euro daune morale şi câte 2.000 de lei daune materiale;

Ali Riza şi Mihaela Ylmaz - câte 97.500 de euro daune morale şi 5.000 de euro daune materiale;

Vasilică Viorel şi Violeta Florescu - câte 250.000 de euro daune morale şi 5.000 de euro daune materiale;

Andrei şi Florina Dragomirescu - câte 300.000 de euro daune morale şi câte 3.000 de euro daune materiale;

Georgiana Marinela şi Daniel Bostan - câte 300.000 de euro daune morale.

Totodată, asistenta Florentina Cîrstea şi Spitalul "Panait Sârbu" trebuie să plătească, în solidar, daune de 1.185.000 de lei celor cinci copii care au suferit arsuri în urma incendiului, precum şi familiilor acestora.

În dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului General au trimis în judecată cinci angajaţi ai spitalului: asistenta Florentina Cârstea, şeful serviciului tehnic, Vasile Dima, fostul manager al spitalului, prof. Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Neonatologie, dr. Ioan Toma Adrian, precum şi electricianul spitalului Gigel Oprea.

Asistenta Florentina Cârstea este acuzată de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, iar Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Ioan Adrian Toma şi Gigel Oprea, de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

La 16 august 2010, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din Secţia de Neonatologie a spitalului a izbucnit un incendiu în care şase nou-născuţi au decedat, iar alţi cinci au arşi.

În urma unei anchete şi a unor expertize de specialitate s-a ajuns la concluzia că incendiul a fost cauzat de supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat.

Decizia nu este definitivă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net