Medic african în spital nemţean

Ultima actualizare:

    Doctorul rezident Ian Nyamangodo face naveta între Filioara şi Piatra NeamţFoto: adevarul.ro
Doctorul rezident Ian Nyamangodo face naveta între Filioara şi Piatra NeamţFoto: adevarul.ro

Ian Nyamangodo are 27 de ani şi este o prezenţă inedită la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ. După ce a absolvit Medicina la Iaşi, africanul a început rezidenţiatul şi lucrează cot la cot cu medicii din spital. “Eu vreau să fac în special chirurgie oncologică: operaţii colorectale şi de cancer de sân”, spune tânărul de culoare.

A ajuns în România fiindcă studiile sunt mai ieftine. “Acum zece ani, în Zimbabwe s-a închis Facultatea de Medicină, din cauza crizei economice”, povesteşte Ian Nyamangodo, rezident la Spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ. “Am căutat în Anglia, în SUA, dar studiile sunt foarte scumpe. În Anglia, de exemplu, trebuie să plăteşti 25.000 de lire pe an. Tata mi-a sugerat să mă îndrept spre România. El ştia că, în anii ’80, mulţi conaţionali veneau aici pentru Medicină”, adaugă africanul. 

Tânărul spune, amuzat, ce reprezintă numele lui  în dialectul shona, vorbit de 70% din populaţia ţării natale. „«Nyaman» înseamnă «carne», iar «godo» se traduce «os». Carne şi os, un nume comun în Zimbabwe“.

La UMF Iaşi, Ian a învăţat în limba engleză, dar pentru a urma rezidenţiatul a fost obligat să înveţe intensiv limbă română. 

La spitalul din Piatra Neamţ a ajuns după ce a început rezidenţiatul la Institutul de Oncologie din Iaşi, apoi, din ianuarie 2017, a făcut chirurgie ginecologică. „Soţia mea este din Agapia şi, fiind aproape, mi s-a recomandat spitalul din Piatra Neamţ, unde sunt din luna octombrie 2017. Eu vreau să fac în special chirurgie oncologică: operaţii colorectale şi de cancer de sân. Sper ca după ce termin rezidenţiatul să găsesc post în acest spital“, spune Ian pentru adevarul.ro.

Luna viitoare, el va merge în Anglia, la clinica Princess Alexander din Londra, unde a fost acceptat în urma unui interviu. 

În luna iunie, medicul va reveni în Neamţ, mai ales că soţia sa aşteaptă un copil: „Am familie şi ne trebuie bani; ăsta este motivul pentru care merg să lucrez câteva luni în Anglia. Aici am tot ce-mi trebuie, cu excepţia banilor“.

A trecut la religia ortodoxă

În ianuarie 2017, Ian Nyamangodo s-a căsătorit cu Loredana, o tânără pe care a cunoscut-o acum doi ani la Iaşi. Cei doi locuiesc împreună cu părinţii fetei, în satul Filioara, din comuna Agapia (Neamţ). 

„La spital vin cu maşina şi în 30 de minute ajung la Piatra Neamţ. Dacă merg cu autobuzul, fac o oră. Naveta nu e o problemă, scopul e să fiu în spital, cu pacienţii mei“, crede Ian. Înainte de căsătorie, el s-a botezat ortodox. 

„Motivul? Familia mea e ortodoxă. Eu am fost romano-catolic, dar nu eram practicant. Eu am găsit liniştea în religia ortodoxă. Preotul Dumitru Irina, de la biserica din Filioara, e un adevărat prieten şi vorbesc cu el despre toate. El m-a botezat ca pe un copilaş, cu apă şi cu mir“.

O ţară lovită de inflaţie

Republica Zimbabwe este situată în sud-estul Africii, cu capitala la Harare. Ţara are o suprafaţă de 391.000 km2 şi o populaţie de 14 milioane de locuitori. 

În urmă cu zece ani, statul a fost lovit de inflaţie şi au fost tipărite bancnote de câte 100 de miliarde de dolari zimbabweni! Din 2015, locuitorii folosesc drept monedă randul sud-african sau dolarul american. Distanţa dintre Harare şi Piatra Neamţ este de 7.200 de kilometri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net