Medic despre hrana în pandemie: „Nu există pastile şi alimente minune”. Care e singurul supliment pe care îl recomandă

Ultima actualizare:

    Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţiefoto: Facebook
Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţiefoto: Facebook

Într-un interviu acordat „Adevărul”, medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie, recomandă să evităm să mai căutăm „soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”.

Medicul Alexandru Nechifor (30 de ani) suţine că nu există o aşa zisă reţetă minune pentru o imunitate mai bună în timpul pandemiei, însă este foarte important să ducem o viaţă sănătoasă, să consumăm alimente diverse, doi litri de apă, să facem sport, să ne odihnim şi să evităm pe cât posibil stresul. 

„Singurul lucru pe care l-aş recomanda ca supliment, mai ales în perioada iernii, este vitamina D. Am stat extrem de mult în case izolaţi de razele ultraviolete”, afirmă specialistul.

  • Adevărul: Ce efecte poate avea COVID-19 la pacienţii cu o boală digestivă preexistentă?

Medic Alexandru Nechifor: Există o problemă ceva mai complexă, şi anume că pacienţii în general şi cei cu afecţiuni digestive cronice nu  pot accesa serviciile medicale aşa cum o făceau înainte de pandemie. Netratate corespunzător, întârzierea prezentării la medic pentru diagnostic şi tratament poate avea de multe ori consecinţe dramatice. De asemenea, există şi forme de Covid 19 care debutează sau evoluează cu manifestări de tip digestiv, ceea ce de multe ori poate întârzia sau pune probleme de diagnostic.

  • Pacienţii cu afecţiuni digestive şi neoplazii prezintă un risc crescut de a face o formă severă de COVID?

Orice afecţiune suprapusă unei afecţiuni cronice digestive( insuficienţă hepatică, pancreatită cronică, boli inflamatorii intestinale etc) nu face decât să agraveze starea pacientului. Astfel încât infecţia cu SARS-COV2 la acest tip de pacienţi pune deseori probleme. Mulţi dintre aceştia făcând o formă medie sau gravă a bolii. Este discutabil, dacă ne raportam la mortalitate, dacă acest tip de pacienţi au decedat „DE” sau „CU” Covid 19. Este extrem de important să nu neglijam tratamentul bolilor de fond.

  • Ce alimente să evităm în această perioadă, ce produse ne fac rău?

Medic Alexandru Nechifor : Nu există alimente care să ne facă rău, discutăm de fiecare dată de cantitate şi de modalitatea în care combinăm aceste alimente. Există o tradiţie dacă poate fi numită aşa, că în perioada sărbătorilor să facem abuz alimentar, ceea ce ne poate pune probleme diverse îndeosebi de natură digestivă. Consumăm o cantitate mare de alimente într-un timp scurt, ba chiar le şi asezonăm cu alcool din belşug, altfel că dispsepsia (indigestia,colica biliară, pancreatită acută devin extrem de frecvente după perioada sărbătorilor).

  • Ce ar trebui să consumăm pentru a ne întări imunitatea, pentru a ne proteja sistemul digestiv?

Citește continuarea interviului pe www.adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net