Medic pediatru, despre cum putem să ne îmbolnăvim de Covid-19 într-o școală din România

Ultima actualizare:

    Dr. Mihai Craiu arată care sunt riscurile de infectare cu noul coronavirus în școalăfoto: Shutterstock
Dr. Mihai Craiu arată care sunt riscurile de infectare cu noul coronavirus în școalăfoto: Shutterstock

Redeschiderea școlilor, începând cu 14 septembrie, în contextul pandemiei de coronavirus, le dă multe bătăi de cap autorităților și îi neliniștește pe părinți. Cele mai mari temeri sunt legate, firește, de o eventuală infectare la școală. Medicul pediatru Mihai Craiu explică ce trebuie să facă părinții și elevii pentru a reduce cât mai mult riscurile de îmbolnăvire.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul ”Alessandrescu-Rusescu”, București, explică, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, de ce este importantă întoarcerea copiilor la școală și care sunt riscurile de infectare cu noul coronavirus, insistând asupra faptului că nu este vorba despre o opinie personală, ci despre informații fundamentate științific.

”Școala este categoric necesară. Tuturor copiilor. Nu numai din punct de vedere academic (în România incă ar fi de făcut ceva pentru a crește oferta și eficacitatea academică), dar și din punct de vedere emoțional și al sănătății generale.

Este dovedit că lipsa școlii afectează sănătatea în mod direct, prin creșterea sedentarismului și a greutații corporeale, prin creșterea inatenției și reducerea gradului de răbdare, prin creșterea gradului de violență, prin creșterea timpului de expunere zilnică la ecrane (cu tot cortegiul de efecte asupra ochilor, timpului de somn și patternului de alimentație)”, a scris medicul pe Facebook.

Dr. Craiu avertizează asupra faptului că un copil care stă peste 4 ore pe zi în fața unui ecran prezintă un risc crescut de obezitate. ”Teoretic, un preșcolar nu ar trebui să stea în fața unui ecran mai mult de o oră pe zi.”

Citește și:

Medic pediatru, despre deschiderea școlilor, în contextul Covid-19. Ce trebuie să facă părinții

Masca de protecție joacă un rol esențial în prevenirea transmiterii noului coronavirus

Medicul arată că principalul vector pentru ”a căra SARS-CoV-2 de la un om infectat la altă persoană il reprezintă picăturile de salivă”.

”Vorbirea articulată (așa cum se presupune că va fi într-o oră normală, la școală) produce particule mari, cu dimensiune peste 10 microni. Imensa majoritate a acestor particule sunt reținute de orice fel de mască, pusă la gura unui elev. Chiar și cele artizanale sunt eficiente pentru a limita răspândirea către alții, de la un infectat asimptomatic.

Strănutul, tusea, țipatul sau cântatul accentuează transmiterea unor particule mici, prin mecanismul de vibrație laringiană (oscilația corzilor vocale) și respectiv prin modul de expulzare bruscă a fluidului bronșic (din cele mai mici căi aeriene). Dar și aceste particule pot fi «barate» parțial de o mască, eventual de o vizieră de plastic.

Dacă merg la școală copiii, aparent sănătoși, purtând orice fel de mască și dascălii ce au comorbidități purtând mască medicală și vizieră, atunci nu vor apărea noi focare COVID-19 odată cu începerea școlilor”, explică specialistul.

De ce este foarte important să aerisim des clasele

Craiu insistă că aerisirea frecventă a claselor ar putea reduce mult riscul de infectare. ”Imensa majoritate a cazurilor inexplicabile de COVID-19 sunt generate de inhalarea aerosolilor ce conțin noul coronavirus, aerosoli produși în spații închise de cei aproximativ 40% infectați și asimptomatici. Ar trebui (în funcție de mărimea clasei și de numărul de elevi) aerisit de mai multe ori pe oră”, mai scrie dr. Craiu.

De asemenea, este foarte important să nu ducem copiii bolnavi la școală! ”Pentru că noi românii avem o problemă cu respectarea autorităților și a regulilor a apărut ideea declarației pe proprie răspundere. Ea nu este destinată părinților complianți si responsabili ci acelora care sunt «șmecheri» sau iresponsabili. Credeți că nu e necesară? Că sunt puțini cei potențial vizați? Înseamnă că nu ați ieșit recent din casă, pe stradă, la magazin sau în locurile de agrement. Avem o uriașă apetență pentru distracții și nici o dorință serioasă de normalizare a proceselor de școlarizare sau de muncă.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net