Anul 2018 va începe cu probleme mari în sistemul de sănătate. Cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate începând cu 3 ianuarie 2018, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene, anunţă Societatea Naţională de Medicina Familiei.


Organizaţia spune că, deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Guvernul şi Parlamentul aleg să ignore soarta a peste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României, arătând că organismele reprezentative ale medicilor de familie consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei.

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Societatea Naţională de Medicina Familiei aminteşte că în 15 noiembrie medicii de familie şi pacienţii lor au manifestat în Piaţa Victoriei, iar atunci premierul Mihai Tudose şi-a arătat disponibilitatea pentru dialog. Cu toate acestea, la mai bine de o lună de atunci,  principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea, iar cu excepţia unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor.

"Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitate extrem de redusă de a modifica ceva consistent. Se constată la propriu că autoritatea prim-ministrului României este sfidată de funcţionărimea unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă! (...) De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliţia Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei", se mai arată în comunicatul de presă.

 

 
 
Loading...