Medicii sunt revoltați: «Nu avem unde să trimitem pacienţii cu arsuri grave!»

Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu

S-a ajuns la ce ne aşteptam! Nu mai avem unde să ne tratăm pacienţii cu arsuri grave, de când s-a închis secţia de Terapie Intensivă a singurului spital din ţară specializat în astfel de probleme. Medicii de la spitalele din ţară se plâng că le mor pacienţii arşi, întrucât protocolul strict privind transferul lor la Bucureşti nu mai poate fi pus în practică.

Sâmbătă, Ministerul Sănătăţii ne informa că un pacient cu arsuri grave a fost transferat din România la un spital de la vecinii bulgari, în Sofia. „E de râsul lumii!“, comentează chirurgii plasticieni de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, care, la rândul lor, se văd nevoiţi să îngrijească pacienţii cu arsuri grave cu mijloace mult sub ceea ce ar impune patologia, doar pentru că transferul la spitalele superioare a devenit un calvar, scrie adevarul.ro. 

Teoretic, este în vigoare un protocol strict de transfer privind „marii arşi“. Pacienţii cu şoc postcombustional (n.r. pacienţii cu arsuri de gradul II pe 30% din suprafaţa corpului, cu arsuri de gradul III pe 20% din suprafaţa corpului - arsuri prin electrocuţie, arsuri chimice, arsuri circulare, arsuri perineale, arsurile mâinilor) se trimit obligatoriu la unităţi specializate. 

Până în urmă cu o lună lucrurile erau clare: toate aceste cazuri erau trimise la Spitalul de Arsuri din Bucureşti. Numai că aici secţia Terapie intensivă a fost închisă pentru renovare, după ce au fost descoperiţi viermi pe rana unui pacient care a şi decedat, iar un altul a murit în urma unei transfuzii greşite de sânge.

Dr. Cătălin Pătru
Dr. Cătălin Pătru

„De pildă, pentru pacientul din Scorniceşti, autoincendiat în iulie, s-a obţinut foarte greu transferul. Decesul a survenit în primele 24 de ore, arsurile erau foarte grave. Am mai avut cazul bărbatului ars pe câmp, într-un incendiu de vegetaţie uscată, tot luna trecută. Pentru el am obţinut transferul la Craiova după cinci ore şi după ce am apelat la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU). În perioada în care a stat în unitatea noastră s-au făcut toate îngrijirile de primă urgenţă, care la astfel de cazuri foarte grave ţin în primă fază de menţinerea funcţiilor vitale, însă în unităţile specializate începe partea în care te ocupi de arsuri“, a explicat, pentru adevarul.ro, dr. Pătru. Acesta a mai spus că la Slatina se pot trata doar pacienţii cu arsuri de gradele II şi III.

«Trebuie curăţat temeinic în terapia de la Spitalul de Arsuri»


    Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat pentru News.ro că, dacă în acest moment în România are loc un accident cu victime cu arsuri, pacienţii trebuie trimişi în străinătate, pentru că nu există posibilitatea de a fi îngrijiţi în ţară. Şi asta, pentru că secţia Terapie intensivă a Spitalului de Arsuri e în renovare. Între timp însă, ministrul a anunţat că „a fost acreditată unitatea de transfuzii sanguine a spitalului”. În ceea ce priveşte Terapia, Voiculescu a precizat că „trebuie curăţat temeinic acolo. Nu ajunge să dăm cu var, nu ajunge să schimbăm o saltea, după cum nu ajunge să punem plasă la geamuri. Acolo trebuie revăzut modul în care este acoperită suprafaţa, schimbat sistemul de climatizare. Pacienţii trebuie să aibă saloane pentru o singură persoană”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net