Medicul Beuran, despre pacienta arsă: «Poporul trebuie să înţeleagă care e adevărul»

Ultima actualizare:

    Medicul Mircea Beuran va avea în continuare dreptul de a profesafoto: arhiva Adevărul
Medicul Mircea Beuran va avea în continuare dreptul de a profesafoto: arhiva Adevărul

Medicul Mircea Beuran a vorbit, la Digi 24, despre ”incidentul cu flacăra”, care a dus, în final, la moartea pacientei operate la Spitalul Floreasca din Capitală, înainte de Crăciun. Chirurgul a declarat că ”actul său medical a fost unul uman”, că ştia că este un caz dificil şi că şi l-a asumat împreună cu pacienta şi cu familia ei.

"Actul meu medical a fost uman, un bolnav care nu e primit în spitale pentru că e depăşit medical e o problemă serioasă, am încercat să dau o mână de ajutor, am intrat la ceva care ştiam că e greu şi mi-am asumat împreună cu pacienta şi familia”, a declarat Beuran la Digi 24.

”Incidentul cu flacăra e un eveniment ataşat evenimentului boală pentru care a venit iniţial. Chirurgul e chemat să rezolve actul medical. Problema de organizare a sălii, intrumentarul folosit, substanţele folosite intră în gestiunea oamenilor angajaţi să deservească sala de intervenţie. Poporul acesta trebuie să înţeleagă care este adevărul.

Este o tragedie, recunoaştem, dar nu e un lucru premeditat, este un accident, dar nu e unic în lume, sunt cunoştinţe despre evenimentele acestea în Europa, America. Nu reprezintă decât o problemă de înţelegere", a adăugat șeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului de Urgențe Floreasca.

Mircea Beuran a insistat că nu a încercat nimeni să blocheze anchetele din spital.

„Hai să luăm prima frază: «Beuran a dat foc pacientei». Ce, Beuran e piroman? Atitudinea ar fi fost ce înseamnă să dai foc. Apoi, s-a dovedit că Beuran nu a fost în sală în momentul acela și tot se insistă. Protocolul operator este făcut din momentul în care s-a încheiat actul operator. Care este mușamalizarea?”, a spus el, referindu-se la acuzațiile din spaţiul public, cum că s-ar încerca muşamalizarea cazului.

Medicul a precizat că este la spital de dimineaţă, de la ora 7, că familia pacientei nu a venit să discute cu el până în prezent. Totodată, el a afirmat că la spital este prezent şi Corpul de Control al MS şi că va da declaraţii.

Cum a luat foc pacienta operată la spitalul Floreasca

Sâmbătă, medicul Beuran a prezentat varianta sa despre cazul pacientei arse pe masa de operație. Chirurgul a explicat că este vorba despre o pacientă de 66 de ani, un caz oncologic grav, pentru care i s-a solicitat ajutorul pentru că că fusese respinsă la alte spitale.

”În urmă cu 10-12 zile înainte de acest 22 decembrie, această pacientă s-a prezentat la noi, adusă de nişte colegi chirurgi, care ne-au rugat să găsim o soluţie pentru că este un caz oncologic depăşit şi refuzat de spitalele din Bucureşti, ea nu se mai putea alimenta. Am reuşit să facem o operaţie mai mult decât una paliativă, numai că în ziua de 22 decembrie face o hemoragie digestivă superioară şi una intraperitoneală severă.

Au dus bolnava în blocul operator de urgenţe, în sala unde s-a pregătit reintervenţia chirurgicală, iar în clipa în care au folosit electrocauterul au simţit miros de priză arsă. Şi imediat au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp s-a autoaprins probabil de la o scânteie sau deja mocnea, este greu de spus cum s-a produs această scânteie.

Pacienta, fiind polialergică, nu s-a putut face câmpul cu o soluţie iodată, cum se face de obicei, lucru cunoscut şi de familie. În clipa în care s-a produs acest foc, echipa care era atunci operatorie a căutat prin diferite mijloace înăbuşirea flăcării şi cineva a adus un vas cu apă să stingă focul. Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. Şi lucrul acesta se poate dovedi uşor cu ajutorul camerelor de luat de vederi care sunt de la intrarea în spital până în blocul operator şi corelat cu protocoalele de terapie intensivă şi protocolul de chirurgie pe care l-am semnat.

În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul, într-o altă sală şi echipa căuta să facă hemostaza, adică oprirea sângerării. Atunci m-am asociat echipei. Echipa era şocată pentru că a trecut prin acest eveniment, odată ce a intrat, am preluat operaţia, am finalizat-o. După ce am finalizat operaţia, am ajutat împreună cu echipa de la chirurgie plastică, echipa de arşi, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziţia de a fi transportat în Terapia Intensiva marilor arşi. Suprafaţa la evaluarea momentului era în jur de 25-30 la sută de la gradul 1, 2, dar ştim că există o dinamică a evoluţiei plăgilor arse”, a relatat medicul, la Antena 3.

Duminică, 29 decembrie, pacienta a decedat, iar cazul a fost preluat de Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. Până în prezent, familia pacientei nu a depus plângere penală. Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a dezvăluit ce s-a întâmplat, a depus plângere penală luni, el acuzându-l pe medicul Mircea Beuran pentru acest incident.

Citește și:

Ce spune conducerea Spitalului Floreasca din Capitală în cazul femeii incendiate pe masa de operație

Reacția familiei pacientei arse pe masa de operație, la Spitalul Floreasca: «Am aflat detalii din presă»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net