Medicul Cătălin Denciu a ars ca o torță. ”Protecțiile din plastic cu care era îmbrăcat au luat foc instant”

Ultima actualizare:

    Medicul Cătălin Denciu are 48 de ani și îl așteaptă acasă doi copii
Medicul Cătălin Denciu are 48 de ani și îl așteaptă acasă doi copii

În secția groazei, de la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț, erau internați numai bolnavi de coronavirus. Astfel că personalul medical era acoperit din cap până în picioare. La fel și Cătălin Denciu, medicul de gardă, astfel că ”protecțiile din plastic cu care era îmbrăcat au luat foc instant”, povestește Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț.

Sâmbătă seara, la ora 19.00, secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, s-a transformat în secția groazei.

În timp ce  Cătălin Denciu, medicul de gardă, îi administra tratamentul unui pacient infectat cu Covid-19, s-a pornit coșmarul.

Injectomatul ar fi făcut scurtcircuit, iar bărbatul a fost cuprins de flăcări.

”În acel moment, doctorul îi administra unui bolnav medicația intravenos cu injectomatul, care, înțeleg de la colegi, că a făcut scurt circuit. S-a pornit focul, care a cuprins echipamentul de protecție inflamabil al medicului, pentru că totul este din plastic. Are arsuri în zona scalpului, a mâinilor, picioarelor, până la papuci”, a povesti Koszeghy la Antena 3.

Toate protecțiile medicilor care lucrează cu infectați Covid-19 sunt din plastic, de la combinezoane, mănuși și până la ochelari și viziere
Toate protecțiile medicilor care lucrează cu infectați Covid-19 sunt din plastic, de la combinezoane, mănuși și până la ochelari și viziere

Odată focul ajuns la instalația de oxigen, totul a explodat, astfel că un al doilea medic aflat la ATI, Pavel Borș, ar fi rămas fără un deget, iar o asistentă s-a ales cu arsuri la mâini de gradul I.

Medicul Cătălin Denciu are arsuri pe 40% din suprafața coprului și a fost dus în Belgia

Cătălin Denciu are arsuri pe 40% din suprafața corpului. Inițial, a fost transportat sâmbătă noapte la Spitalul Floreasca, iar azi dimineață o aeronavă militară l-a dus la  spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles.

Bilanțul tragediei arată zece morți și șase supraviețuitori.

Medicul Cătălin Denciu afost transportat astăzi cu un avion militar la o clinică din Belgia
Medicul Cătălin Denciu afost transportat astăzi cu un avion militar la o clinică din Belgia

”Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând  pentru evacuarea pacienților din cele două saloane. Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Din nefericire, două dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Totodata precizăm că  împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași. Printre persoanele afectate în urma incendiului se află și medicul de gardă. Totodată, conform competențelor, poliția a derulat misiuni de identificare a victimelor, aparținătorii acestora fiind informați despre starea de sănătate a pacienților și transportul acestora către o altă unitate spitalicească. Au fost derulate și misiuni de informare a familiilor celor decedați”, au anunțat reprezentanții IGSU.

Forțe participante la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț

Potrivit celor de la IGSU, au participat 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.

De asemenea, au fost folosite 8 autospeciale  de stingere, o autoscară, oautospecială de descarcerare,  14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/aparatul-de-la-care-izbucnit-incendiul-la-piatra-neamt-injectomatul-folosit-de-medic

https://www.click.ro/news/national/cine-sunt-cei-10-pacienti-care-au-murit-incendiul-de-la-sectia-ati-spitalului-din

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia comaneci tarom jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net