Medicul Laura Zarafin, specialist ATI la Spitalul Colentina, a criticat, într-o postare pe Facebook, transformarea unităţii sanitare în spital COVID. Aceasta susține că nu este normal ca toți medicii, indiferent de specializările lor, să trateze doar pacienții bolnavi de Covid-19.


Cu acest virus vom fi nevoiţi, cel mai probabil, să învăţăm să trăim. Este posibil să se găsească la un moment dat un antiviral care să fie extrem de eficient şi să nu mai vedem forme critice de boală Covid 19. Totuşi, până atunci, mă întreb dacă vom rămâne tot noi , cei desemnaţi medici "Covid", să vedem numai astfel de pacienţi, indiferent de specialităţile noastre. Nu este normal ca unui spital cum este spitalul Colentina să i se refuze sistematic de un an de zile dreptul de a funcţiona ca spital mixt, indiferent de numărul de infectări. Nu este normal ca neurologii, chirurgii generalişti, urologii, neurochirurgii, ortopezii, gastroenterologii, cardiologii, dermatologii noştri, de fapt toţi medicii, indiferent de specialităţile lor, să trateze numai şi numai pneumonii Covid, să suporte apoi plângeri din partea familiilor care reclamă că nu sunt specialişti în această boală. Asta în timp ce medicii din alte specialităţi din alte spitale au refuzat efectiv să trateze astfel de pacienţi, pe motiv că îşi depăşesc competenţa”, scrie medicul pe Facebook.

În opinia sa, ”de bun simţ era ca după un an să fi înţeles toată lumea că în spitalele mari trebuie făcute zone separate pt "Covid” şi "non Covid ", exact pe modelul Institului Marius Nasta”.

”La spitalul Foişor înţeleg că sunt folosite numai paturile ATI. De ce această dublă măsură? O fi normal ca ani de aici înainte toţi chirurgii din spitalul Colentina să fie transformaţi în pneumologi şi ATI-iştii să vadă numai insuficienţe respiratorii cu afectări pulmonare de peste 75%? În chirurgia generală se făceau peste 6000 operaţii pe an. În 2020 s-au făcut 50 . O fi normal? O fi normal să blochezi activitatea unui spital cu zeci de mii de pacienţi lunar înainte de pandemie , indiferent de rata infecţiilor ? O fi normal ca o mână de anestezişti să facă gărzi în combinezoane în care ţi se face rău , câte 5-6 pe lună , fără oprire? Dacă la spitalul Nasta se poate funcţiona cu pavilioane Covid şi non Covid , de ce la spitalul Colentina nu se poate ?”, a mai spus Laura Zarafin.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: