Medicul Octavian Jurma: «Epidemia este cu două săptămâni înaintea măsurilor»

Ultima actualizare:

    Medicul Octavian Jurma  spune că trebuie făcute  mai multe teste în România
Medicul Octavian Jurma spune că trebuie făcute mai multe teste în România

Medicul şi cercetătorul Octavian Jurma, care s-a remarcat printr-o serie de predicţii confirmate în timp privind evoluţia epidemiei de coronavirus, spune că autorităţile acţionează cu întârziere, deşi datele statistice le-ar permite o intervenţie la termen.

Autorităţile ”păcătuiesc” inclusiv prin faptul că se raportează la indicatori pe termen lung, în baza cărora se aşteaptă să se acumuleze cazuri în 14 zile, pe care apoi le distribuie într-un platou care dau iluzia menţinerii epidemiei sub control, a explicat specialistul în cadrul unui interviu acordat Radio Europa Liberă România.„Definiţia indicatorului se referă la o rată cumulată de cazuri de 14 zile. Deci, practic, indicatorul trebuie să aştepte să se acumuleze cazurile în 14 zile şi se măsoară. Iar acesta este un indicator în primul rând tardiv, pentru că abia peste 14 zile încep să adune suficiente date. Şi, doi, este lent. Inerţia lui este mare.Dar am şi un indicator pe termen scurt, care se uită la evoluţia pe trei zile, care urcă şi coboară în interiorul săptămânii, în funcţie de numărul de teste şi arată curba cazurilor: sus-jos, sus-jos. Miercuri-joi avem vârfurile. Acum nu mai avem coborârea aceea pe care o aveam în weekend, ceea ce arată clar că nu mai au unde să se ducă cazurile”, este de părere Jurma.

"Acest indicator pe termen scurt a fost mereu pe roşu"

Săptămâna trecută, de exemplu, au fost patru recorduri consecutive, iar ieri s-a înregistrat un nou record, peste 4.000 de cazuri, pentru prima oară în România. ”Acest indicator pe termen scurt a fost mereu pe roşu. În timp ce indicatorul pe termen lung, această incidenţă la o mie sau la o sută de mii, cum e folosită în UE şi SUA, s-a menţinut în jurul a 0,9 sau 90 mult timp. Asta, şi datorită faptului că noi am avut un platou de teste. Din păcate, noi nu am mărit capacitatea de testare, cum au procedat celelalte ţări în care incidenţa e mult mai mare decât la noi, dar aţi văzut că mortalitatea e mică. Explicaţia e mai simplă, că medicii la noi îşi fac la fel de bine treaba”, a declarat medicul, conform sursei citate.Acum, predicţia arată că suntem pe o rată de dublare la aproximativ 40 de zile. ”Asta e foarte grav, pentru că e o rată de dublare la 120.000 de cazuri. Înseamnă că noi, în 45 de zile, la mijlocul lunii noiembrie ne uităm la 240.000 de cazuri. Şi odată ce ai această rată mare de dublare, atunci tu poţi să calculezi cam care va fi în medie numărul de cazuri zilnic. Şi de asta ajungem la aceste rate pe care le-am prezis pentru că a fost predictibil că săptămâna trecută urma să ajungem la 3.000 de cazuri, exact aşa cum e predictibil că săptămâna asta vom ajunge la 4.000 de cazuri. Noi lăsăm epidemia să câştige momentul. Această masă uriaşă de infectări va fi foarte greu de oprit, în vreme ce, dacă acţionam la timp, când momentul epidemiei era mic, era altceva.” 

Flash news

Coeficient. Nunăr record de cazuri anunțate ieri: peste 4.000 în numai 24 de ore. Cele mai multe cazuri se înregistrează în București, urmat de județele Suceava, Prahova, Brașov și Iași. De asemenea, judeţele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5 sunt următoarele: Bucureşti – 2,82, Alba – 2,75, Vâlcea -2,35, Iaşi – 2,15, Neamţ – 2,10, Bacău – 2,04, Sălaj – 2,03, Sibiu – 2,01, Teleorman – 1,97, Cluj – 1,95, Harghita – 1,72, Caraş-Severin – 1,71, Prahova – 1,66, Braşov – 1,65, Timiş – 1,65, Dolj – 1,59, Arad – 1,55, Dâmboviţa – 1,53, Ilfov – 1,52.Neglijență. Spirite încinse la Casa de Pensii Olt, după ce directorul general a fost confirmat cu COVID-19 - la sfârșitul săptămânii trecute, conform adevarul.ro. Contacții direcți ai acestuia au continuat să vină și luni, și marți la lucru, nefiind testați PCR. Directorul adjunct a fost între timp și el confirmat, iar colegii spun că nu s-a făcut nici o anchetă epidemiologică.Teste. În contextul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu virusul Sars-CoV-2, Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște anunță că va crește capacitatea de testare. Medicii au pus în funcțiune un al doilea aparat de testare Real Time PCR pentru COVID-19, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă a capacității de testare și reducerea timpului de așteptare pentru aflarea rezultatului.Mască. Un scandal de proporții a izbucnit la Brăila între primar și prefect după ce marți s-a introdus obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise din interior și exterior. ”De astăzi, timp de 14 zile, toți purtăm mască în spații deschise.  Este cea mai simplă și ușoară măsură de prevenție și de oprire a diseminarii unei boli, deci și a COVID-19”, spunea prefectul Simona Drăghincescu. Primarul Marian Dragomir a răspuns ”nu pot înțelege obligativitatea purtării măștii când te plimbi singur pe stradă sau cu soția, când cobori din mașină, intri în scara blocului sau în curte și nu te întâlnești cu nimeni. O să ne interziceți să deschidem și geamul în ritmul acesta?”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plaja cipru jpg
image
image
image
image
image
image
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net