Meduzele albastre, spectacol la malul mării

Ultima actualizare:

    Specialiştii explică faptul că apariţia acestora în staţiunea Eforie Nord are legătură cu temperaturile ridicate
Specialiştii explică faptul că apariţia acestora în staţiunea Eforie Nord are legătură cu temperaturile ridicate

Inedit la malul Mării Negre! Meduzele albastre au venit în apropierea plajelor din Eforie Nord, „încurajate” de temperaturile ridicate de la începutul toamnei. Conform specialiştilor, acestea nu sunt periculoase pentru oameni.

Specialiştii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa au explicat că e vorba de o specie comună de meduze: Rhizostoma pulmo, aşa-numita „meduză de apă caldă“. Aceasta e întâlnită pe scară largă în Oceanul Atlantic, estul Mediteranei şi Marea Neagră, scrie adevarul.ro.

Meduzele albastre au pus stăpânire pe  plaja de la Eforie Nord
Meduzele albastre au pus stăpânire pe plaja de la Eforie Nord

Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, având formă de clopot cu diametrul de 20-30 cm şi 16 lobi marginali, respectiv 8 organe de simţ complexe. Tentaculele sunt concrescute, franjurate pe margini, astfel încât un exemplar adult poate avea lungimea axială de 50-60 cm. Coloritul este alb-transparent, cu tente de albastru. „Prezenţa meduzelor la mal se datorează temperaturilor ridicate ale apei mării pe perioada verii şi la începutul toamnei, curenţilor marini şi furtunilor, fiind vorba de un fenomen natural. Odată ajunse în zona de mal, numeroase exemplare mor şi astfel se explică eşuările masive din ultimele zile“, spun biologii marini. Ei precizează că aceste meduze nu sunt periculoase pentru oameni, numai în cazul persoanelor sensibile, prin contactul cu pielea, pot apărea iritaţii, care dispar într-un timp scurt.

Ineditele meduze au fost fotografiate şi filmate de mulţii dintre turiştii care au profitat de weekendul călduros şi însorit pentru a vedea marea la începutul toamnei.

image
image
image
image
image
image
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net