Meningita meningococică a luat și viața nepoatei lui Dumitru Prunariu, în 2015

Ultima actualizare:

    Dumitru Prunariu, împreună cu nepoata Arina, într-un moment fericit, cu puțin timp înainte de tragedia ce a curmat viața fetiței
Dumitru Prunariu, împreună cu nepoata Arina, într-un moment fericit, cu puțin timp înainte de tragedia ce a curmat viața fetiței

Meningita meningococică fulminantă ce a răpus-o, joi, pe eleva de la Liceul Gheorghe Lazăr, a luat viața, în 2015, și Arinei, nepoata de 11 ani a lui Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român. La momentul respectiv, micuța Arina fusese diagnosticată inițial, în ambulanța ce a dus-o la spital, cu enterocolită. Dar realitatea a fost una mult mai dură, mai ucigătoare, ea fiind victima aceleiași meningite agresive.

Nepoata lui Dumitru Prunariu a fost, în august 2015, victima aceluiași tip de meningită meningococică fulminantă, cu o evoluție absolut agresivă. Arina, pe atunci în vîrstă de 11 ani, abia se întorsese dintr-o tabără organizată la Capidava, județul Constanța, pe o insulă numită „Inelul de piatră” ce răsare din apele fluviului doar vara, în restul timpului fiind inundată. Tabăra „Atlantykron” era înființată de cunoscutul Alexandru Mironov, bun prieten cu Prunariu,  și avea loc periodic, vara, nefiind una specială pentru copii, ci un fel de work-shop pentru tineri. De altfel, Dumitru Prunariu nu lipsise aproape de la niciuna dintre cele 25 de ediții organizate până atunci. În acel an, mersese însoțit chiar de Arina și de fratele mai mic cu patru ani al acesteia, Radu. Ambii copii erau nepoții din partea fiului mai mare al lui Prunariu, Cătălin, el însuși pilot și instructor de pilotaj, dar și cel care reînființase faimoasa formație românească de acrobație aeriană, „Șoimii României”. În presa vremii au apărut mărturiile unor participanți la acea tabăra care spuneau că Arina stătuse în cort, împreună chiar cu fata organizatorului principal al taberei, în timp ce Dumitru Prunariu fusese instalat, alături de nepoțelul mai mic, într-o cabină a navei ce-i adusese până acolo.

Nepoata lui Dumitru Prunariu a fost inițial tratată pentru enterocolită

La scurtă vreme după revenirea în București, Ariana s-a simțit rău. Momentele dramatice au fost povestite chiar pentru ziarul Click, de Alexandru Mironov. „Bunicul (Dumitru Prunariu – nr) a chemat ambulanţa, însă fetiţa a fost tratată de toxiinfecţie alimentară. Multora li se întâmplă asta după ce se întorc de la mare. Apoi au început să apară petele pe corp, nu mai putea să-şi ducă bărbia la piept. Simţea că o arde tot trupul, iar petele au devenit vineţii. Ultimele cuvinte pe care le-a spus părinţiilor: «Mi-e frică, îmi arde corpul»”, declara la vremea respectivă cunoscutul realizator de emisiuni științifice și fost ministru al tineretului. Primul diagnostic – enterocolită și faringo-amigdalită -  a fost infirmat de analizele ce au arătat fără tagadă existența unei meningite meningococice fulminante. În doar cîteva ore, Arina s-a stins pe patul de spital, la doar 11 ani.

Meningita meningococică nu poate fi prevenită decât prin vaccinare

Ulterior, doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Spitalului Matei Balș, unde fusese transportată Arina, a declarat că după primele simptome  - febră, scaun diareic, stare de vomă - tratarea în ambulanță pentru enterocolită nu a fost o eroare, meningita putând fi diagnosticată doar după efectuarea analizelor: „Copila de 11 ani a ajuns la Institutul «Matei Balş» duminică dimineaţă, unde a fost asistată din primele momente. Din păcate, a fost un caz depăşit terapeutic, copila fiind în stare foarte gravă. Diagnosticul  de meningită meningococică  este cât se poate de clar şi nu ridică niciun fel de suspiciuni, fiind confirmat şi prin analizele de laborator". Acesta a mai precizat că, în anumite cazuri, meningita poate evolua fulminant şi poate duce la deces.

„Astfel de cazuri sunt destul de rare, dar există şi trebuie luate ca atare”, a mai spus Adrian Streinu Cercel, precizând că principala modalitate de prevenire este vaccinarea. Din păcate, vaccinarea contra meningitei  meningococice n-a fost inclusă în Programul Național de Imunizare, el trebuind a fi achiziționat pe cont propriu. Din nefericire, finalul tragic al nepoatei lui Dumitru Prunariu a fost împărtășit, aproape 4 ani mai târziu, și de eleva de la Liceul Gheorghe Lazăr.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net