Merele de Voineşti, la preţ dublu faţă de anul trecut

Ultima actualizare:

    Cantităţi mari de fructe vor fi achiziţionate de producătorii de gem şi de alcool
Cantităţi mari de fructe vor fi achiziţionate de producătorii de gem şi de alcool

Veste proastă! Merele de Voineşti, comuna dâmboviţeană renumită pentru livezile sale, vor fi mai scumpe în această toamnă. Grindina şi seceta din cursul anului au făcut ca preţul fructelor să crească. „Producţia este diminuată din cauza lipsei de apă”, spune Daniel Comănescu, directorul Staţiunii Pomicole Voineşti.

Horticultorii de pe Valea Dâmboviţei, cel mai mare bazin pomicol din ţară, susţin că, în acest an, calitatea merelor lasă de dorit. Prin urmare, mare parte din mere va ajunge în industrie, adică la fabricarea gemurilor, a dulceţurilor şi a alcoolului, însă banii obţinuţi din vânzarea fructelor nu le vor ajunge fermierilor nici să-şi acopere investiţia.

„Anul acesta a fost foarte greu. După precipitaţii sub formă de grindină, în lunile mai - iunie, a urmat o secetă prelungită, care a făcut ca fructele să sufere în mare măsură. Unele au început să se strice chiar în pom. Din această cauză, mulţi producători nu pot vinde marfa. Sunt zone în care producţia a fost compromisă în totalitate, dar sunt şi fermieri care nu au fost afectaţi nici de secetă, nici de grindină. Marfa lor va fi vândută la un preţ dublu faţă de anul trecut”, arată, pentru adevarul.ro, Claudiu Popa, horticultor şi viceprimar al comunei Voineşti. „Producţia este diminuată din cauza lipsei de apă, dar sperăm ca precipitaţiile din iarnă să refacă apa din sol”, explică Daniel Comănescu, directorul Staţiunii Pomicole Voineşti.

Producătorii din Voineşti îşi vând fructele la stradă, expuse pe o tarabă improvizată în faţa porţii. Sătenii spun că le pare rău de horticultorii care au fost afectaţi de grindină, însă preţul le mai compensează puţin din amărăciune. „În zona mea nu a căzut grindină, dar nici n-a plouat. Dacă ploua, aveam mere şi mai multe, şi mai frumoase. Preţul pleacă de la 3 lei kilogramul”, afirmă Irina Chiţu, producător de mere din Voineşti.

Din cauza cantităţii mici de fructe de calitate, sunt toate şansele să ne mulţumim, până în toamna următoare, cu mere aduse din afara ţării.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net