Mergi și tu! A început o nouă campanie «Donează sânge! Fii erou!», în Capitală

Ultima actualizare:

    În Capitală, a început campania de donare de sânge ”Donează sânge! Fii erou!”,  organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”Foto: pexels.ro
În Capitală, a început campania de donare de sânge ”Donează sânge! Fii erou!”, organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”Foto: pexels.ro

Aveți ocazia să ajutați pe cei care au nevoie de sânge. În Capitală, a început campania de donare de sânge ”Donează sânge! Fii erou!”, organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”. Durează până pe 8 noiembrie.

Sunt mulți bolnavi care depind de transfuziile de sânge. De aceea, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” organizează în această săptămână, până în 8 noiembrie o campanie de donare de sânge.

Ediţia precedentă a campaniei a adunat 1.168 de participanţi în cele două centre disponibile, cumulând un total de 525,6 litri recoltaţi care au dus la salvarea a 3.504 vieţi, scrie adevarul.ro.

Campania „Donează sânge! Fii erou!”

Ultimele statistici privind procentul donatorilor de sânge la nivel naţional  arată că 1,7% din populaţia României, (comparativ cu circa 70% în Austria sau circa 55% în Franţa) merg să doneze sânge, scrie adevarul.ro.

Donatorii trebuie să se prezinte la una din cele două secţii de donare disponibile - Facultatea de Medicină sau Centrul de Transfuzie Sanguină, iar în urma unui control de rutină realizat de specialişti în hematologie cei care îndeplinesc condiţiile esenţiale de admisibilitate vor începe procesul de recoltare.

Cine poate dona sânge

  • Donatorii trebuie să fie cetăţeni români cu domiciliul în România sau cetăţeni ai UE cu reşedinţa în România, să aibă între 18 şi 60 ani, greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg - femeile şi 60 - 120 kg bărbaţii, tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18 mmH, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele luni, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie (un an şi jumătate după naştere) sau în perioada menstruală (plus - minus 5 zile).
  • Donatorii nu trebuie să fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării.
  • Totodată, donatorii trebuie să nu fi avut afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurgicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiformă transmisibilă.

Citește și:

A acceptat să doneze organele băiatului aflat în moarte cerebrală: «I-aş îmbrăţişa pe cei în care trăieşte fiul meu»

Inima unei actriţe din România bate în pieptul unui croat. Ema Vețean a salvat de fapt 5 vieţi

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net