Mesaj tulburător de la românul răpit în Africa

Ultima actualizare:

    Românul Iulian Gherguț a fost răpit în aprilie 2015 în statul african Burkina FasoFOTO: SITE Intel Group
Românul Iulian Gherguț a fost răpit în aprilie 2015 în statul african Burkina FasoFOTO: SITE Intel Group

Iulian Gherguț este ostaticul jihadiștilor din Burkina Faso, Africa, de 18 luni. Iată că a apărut un videoclip, datat din 21 septembrie, în care românul cere ajutorul Guvernului român.

Românul Iulian Gherguţ a fost luat ostatic în aprilie 2015, atunci când cinci islamişti înarmaţi au atacat o mină de mangan din localitatea Tambao, din statul african Bukina Faso, transmite AFP, citată de news.ro.

UPDATE: Ministerul de Externe a răspuns mesajului lui Iulian Gherguț și a transmis că celula de criză care a fost inițiată în urmă cu un an. MAE, SIE și Administrația Prezidențială acționează pe toate căile, în colaborare cu autoritățile din Burkina Faso pentru a negoicia și obține eliberarea românului. Momentan, aceste instituții verifică autenticitatea materialului video în care apare Iulian Gherguț.

Bărbatul cere Guvernului, într-un videoclip publicat luni seară (31 octombrie), să asigure eliberarea sa din mâinile jihadiştilor grupării Al-Murabitoun din Burkina Faso, care au jurat credinţă teroriştilor Al-Qaeda.

Gherguţ vorbeşte în franceză cu un accent pronunţat în videoclipul jihadiştilor şi susţine că este într-o stare bună de sănătate. De asemenea, cetăţeanul român apare cu o barbă deasă şi pare că se uită pierziş în videoclipul datat la 21 septembrie.

Iulian Gherguţ, de 49 de ani, este originar din comuna nemţeană Săbăoani, satul Traian. Este plecat de mai mulţi ani din localitatea natală, iar 2014 s-a căsătorit cu o tânără din Bucureşti. A lucrat în Anglia, de unde a acceptat locul de muncă mai bine plătit la mina din Burkina Faso.

Primul mesaj, în august 2015

simeon stalpnicul png

În luna august 2015,  a mai apărut un videoclip în care cerea ajutor Guvernului român, iar autoritățile noastre au dat asigurări că vor face tot ce este posibil pentru a îl elibera pe Gherguț.

Acesta cerea Guvernului român şi familiei să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea sa rapidă din mâinile grupării Al-Murabitoun, condusă de militantul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Teroriştii Al-Murabitoun au revendicat mai multe atacuri sângeroase în statele sub-sahariene.

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net