Meserie nouă în România. Ce face navigatorul de pacienți?

Ultima actualizare:

    Meseria de navigator de pacienți este o meserie care presupune multă compasiune și dragoste pentru oameni
Meseria de navigator de pacienți este o meserie care presupune multă compasiune și dragoste pentru oameni

O nouă meserie prinde teren în România: este vorba de navigatorul de pacienți oncologici. La noi, Victoria Asanache este singurul navigator de pacienți, adică persoana de legătură dintre medicul curant și bolnavul de cancer. De luna viitoare, ea va organiza primele cursuri de navigator de pacienți oncologici din România.

Meseria de navigator de pacienți oncologici presupune o pregătire foarte bună, multă empatie și înțelegere, răbdare și, nu în ultimul rând, dragoste pentru oameni.

Victoria Asanache, absolventă a Institutului de Navigație pentru pacienți „Prof. Harold P. Freeman” din SUA este singurul  navigator certificat practicant din România. Ea are o experiență de peste 15 ani ca îndrumător de pacienți oncologici și aproximativ 4.000 de pacienți îndrumați.

„Navigatorul este cel care îi poate explica pacientului, pe înțelesul lui, rezultatele analizelor, variantele de tratament, posibilele efectele negative ale fiecărei opțiuni, etapele tratamentului, periodicitatea curelor. Aceste detalii, împreună cu susținerea și încurajarea pe perioada tratamentului sunt de cele mai multe ori cheia succesului în obținerea recuperării totale și integrarea pacientului în viața de zi cu zi”, spune Victoria Asanache.

Victoria Asanache este primul navigator de pacienți din România
Victoria Asanache este primul navigator de pacienți din România

Conceptul de navigator de pacienți provine din SUA, unde a fost introdus în 1990, de către profesorul Harold P. Freeman, chirurg de profesie, din dorința de a ajuta pacienții din categoriile defavorizate ale societății să aibă acces la metode de diagnosticare și tratament potrivite.

Programul de navigație de pacienți constă în preluarea pacienților și ghidarea lor pe perioada întregului proces, de la diagnosticare, până la finalizarea tratamentului oncologic.

Scopul programului de navigație de pacienți este de a crește rata de succes în investigarea, diagnosticarea corectă și găsirea tratamentului cel mai potrivit pentru fiecare pacient, prin eliminarea barierelor de tip financiar, de comunicare (cauzată de neînțelegerea termenilor medicali, de diferențe de cultură etc.), piedici din sistemul medical (programări ratate, rezultate pierdute etc.), de natură psihologică (teamă, pierderea încrederii în sine etc.), sau de alt tip.

Când a fost introdusă în România meseria de navigator de pacienți

În România, meseria de navigator de pacienți a fost introdusă în Codul Ocupațiilor din România la solicitarea Asociației pentru prevenția și lupta împotriva cancerului Amazonia, la finalul anului 2016.

Navigatorii de pacienți pot fi utili în orice instituție medicalăa, dar și în afara acestora, prin consultanță individuală. Rolul poate fi asumat atât de persoane care lucrează în domeniul medical sau cel de asistență socială, dar și de alte persoane, care își doresc să practice această meserie și urmează cursuri de specialitate.

Printre trăsăturile pe care trebuie să le aibă un navigator de pacienți bolnavi de cancer se numără compasiunea, inteligența, excelente abilități de comunicare, dar și toleranța mare față de diversitate.

Victoria Asanache va demara, în luna noiembrie, primele cursuri de navigatori de pacienți din România.

Cursurile se vor desfășura la catedra de oncologie din incinta Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, iar prima serie este programată în  3 și 4 noiembrie 2018, respectiv 10 și 11 noiembrie 2018. Cea de-a doua serie de cursuri se va desfășura în 17 și 18 noiembrie 2018, respectiv 24 și 25 noiembre 2018. Cursurile durează 36 de ore, se desfășoară pe parcursul a două weekenduri consecutive (8h/zi) și se încheie prin susținerea unui examen, la o dată stabilită pe parcursul training-urilor.

Pentru seriile din această toamnă, înscrierile se pot face, în limita locurilor disponibile, până la data de 31 octombrie 2018, pe adresa office@amazonia-navigators.ro.

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net