Curtea Constituţională va decide miercuri dacă va admite sesizarea jurnalistului Liviu Avram, redactor-șef adjunct la „Adevărul”, privind Legea alegerilor locale. Un răspuns afirmativ ar însemna ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.


UPDATE. Contestația jurnalistului Liviu Avram a fost respinsă de Curtea Constituțională. „Nu s-a adus nici un argument care să justifice schimbarea practicii Curţii Constituţionale în domeniu. Avem o practică vastă în această privinţă. Dintotdeauna Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească modalităţile şi cu semnături/ fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”, a spus preşedintele CCR. El a precizat că sesizarea privind neconstituţionalitatea articolului referitor la alegerea primarilor într-un singur tur a fost respinsă ca inadmisibilă, întrucât nu are legătură cu cauza.

„În acest dosar se judecă posibilitatea autorului de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună, şi nu se judecă legea electorală în ansamblul ei”, a explicat Augustin Zegrean, potrivit news.ro.

UPDATE. Curtea Constituţională a rămas în pronunţare, miercuri, pe sesizarea de neconstituţionalitate privind alegerea primarilor, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, precizând că judecătorii constituţionali vor lua o decizie în cursul acestei zile, scrie news.ro.

Ajuns la sediul CCR, Liviu Avram a declarat că are emoţii şi că speră să fie convingător.

CCR va dezbate sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Liviu Avram pe două articole din Legea alegerilor locale: unul legat de numărul de semnături necesar pentru depunerea unei candidaturi şi altul care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Iată cum a ajuns Liviu Avram, simplu jurnalist, să conteste cele două articole din Legea alegerilor locale, în condiţiile în care sesizarea Curţii este doar atributul Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei şi Avocatului Poporului!

 
 
Loading...