Mihai Eminescu avea geantă Louis Vuitton

Ultima actualizare:

    Aceasta este geanta pe care este scris "M. Eminovici" (foto: ziarulring.ro)
Aceasta este geanta pe care este scris "M. Eminovici" (foto: ziarulring.ro)

Astăzi, se împlinesc 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. În fiecare an, de ziua poetului nostru naţional, ies la iveală detalii senzaţionale despre viaţa lui. De pildă, potrivit ziarului Ring, Mihai Eminescu ar fi avut o geantă Louis Vuitton.

Cercetătorul eminescofil Dan Toma Dulciu a fost, în urmă cu câţiva ani, la un târg al anticarilor. Acolo, el a cumpărat de la o bătrână o geantă pe care este scris numele din buletin al poetului: M. Eminovici. Dulciu, care a pus bazele Muzeului Virtual Eminescu, crede că geanta este un Louis Vuitton.

Se ştie că o astfel de geantă este foarte scumpă şi că nu oricine şi-o permite. Din păcate, dacă Eminescu ar mai fi fost în viaţă acum, nici el nu şi-ar permite să cumpere un Louis Vuitton.

Şi asta, pentru că, poetul ar fi câştigat, în 2014, 800 de euro pe lună, din drepturi de autor.

Potrivit criticului literar Lucian Pricop, profesor universitar de istoria culturii române la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, circa 60.000 de volume de Mihai Eminescu se vând în fiecare an în România.

Acestea aduc încasări de circa 130.000 euro, iar dacă ar fi trăit în aceşti ani poetul, deşi este cel mai bine vândut autor român din toate timpurile, ar fi primit din ceea ce se publică sub numele său 800 de euro pe lună.

"Anul trecut, au fost în România aproximativ 20 de tiraje din Eminescu, fiecare cu o medie de 3.000 de exemplare. Preţul mediu al unei cărţi a fost 10 lei", a mai declarat, pentru Mediafax, Pricop.

Pentru cele 60.000 de cărţi tipărite anul trecut românii au plătit aproximativ 600.000 de lei (130.000 de euro).

Pricop spune că dacă ar fi trăit, Eminescu, cel mai bine vândut scriitor român din toate timpurile, ar fi avut drepturi de autor de 7% din vânzări, ceea ce i-ar fi adus încasări de 800 de euro pe lună.

"Mihai Eminescu este cumpărat doar de elevi sau de părinţi, însă tot pentru copii. Aproape nimeni nu cumpără cărţi de Eminescu doar pentru plăcerea lecturii. Şi-a pierdut aderenţa la public, pentru că a devenit autor obligatoriu în programa şcolară", crede criticul literar.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net