Mihai Răzvan Ungureanu a fost desemnat pentru funcţia de prim-ministru

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seara, că l-a desemnat pe Mihai Răzvan Ungureanu pentru a forma un nou Guvern. Premierul Emil Boc le-a transmis, luni, liderilor coaliţiei că doreşte să se retragă de la conducerea Guvernului.

„Formaţiunile din actuala coaliţie au optat pentru menţinerea coaliţiei şi desemnarea unui premier, explicând faptul că doresc să continue în actuala formulă. Pe de altă parte, reprezentanţii coaliţiei PSD-PNL-PC au cerut demisia guvernului, demisia preşedintelui şi alegeri anticipate. Opţiunea mea se îndreaptă către instalarea imediată a unui nou Guvern. Parlamentul va decide. A fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru. Domnul Ungureanu va începe de mâine demersurile pentru obţinerea majorităţii în Parlament”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că îşi asumă în mod conştient o mare responsabilitate, pe care o va îndeplini cu seriozitate şi onestitate.„Mulţumesc în primul rând pentru încrederea acordată mie de către factorii de decizie constituţionali. Îmi asum această responsabilitate, conştient atât de dificultatea acestei posturi, mai ales de contextul delicat în care ne aflăm. Mi-o asum şi vă asigur că o voi îndeplini cu seriozitate şi onestitate, a declarat premierul desemnat.

Ungureanu a adăugat că are experienţa de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe şi a Serviciului de Informaţii Externe (SIE), afirmând că aceste instituţii „s-au modernizat şi au devenit performante” sub mandatul său.

„Intenţionez să folosesc această experienţă în eficientizarea guvernării, iar independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a îndeplini acest mandat. Reformele vor continua. Plusul pe care îl voi aduce va fi acela al unui bun administrator. Prioritatea mea esenţială este stabilitatea macro-economică a României”, a mai spus el.

Mihai Răzvan Ungureanu este istoric şi diplomat. El a deţinut funcţia de ministru de externe al României între anii 2004-2007. În prezent este  director al SIE.

Premierul Emil Boc şi-a dat demisia!

UPDATE 12.23 Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat act de demisia premierului Emil Boc şi a semnat decretul de numire a domnului Cătălin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.

simeon stalpnicul png

UPDATE: 10.32 Premierul a anunţat că îşi dă demisia

"Am anunţat încă de săptămâna trecută că după vizita FMI şi a Băncii Mondiale, Guvernul trebuie să treacă într-o altă fază a evoluţiei. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului.

Niciun preţ nu este prea mare pentru un politician pentru a răsplăti efoturile românilor. Am depus mandatul Guvernului pentru că nu mă agăţ de putere. Pentru mine contează mai puţin că mai rămân pe acest scaun câteva luni în plus, dar pentru ţară este foarte important să avem stabilitate economică.

Am luat decizii extrem de grele de pe acest scaun. Măsurile au fost luate cu gândul la viitorul României, nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit. Fac apel la clasa politică să treacă cât mai reprede un nou Guvern", a declarat Emil Boc.

"Vreau să le mulţumescu tuturor miniştrilor care au stat la acaestă masă. A fost foarte greu, am luat decizii dificile. Îi mulţumesc preşedintelui României pentru sprijinul acordat la modernizarea şi reforma statului. Vreau să le mulţumesc românilor fiindcă ei au fost aceia care au salvat România. Românii au salvat ţara de la colapsul economic. Sunt dintre dumneavostră, mă întorc către dumneavoastră. În vreme de criză economică iei decizii cu capul, nu cu inima. România s-a însănătoşit. Niciun politician nu are dreptul s-o compromită. Politicienii trebuie să unească,  nu să dezbină ", a declarat Emil Boc.

"Azi, România este stabilă.", a subliniat Emil Boc. El a precizat că este conştient că măsurile adoptate nu au fost pe placul tuturor, dar acestea au fost necesare.

Premierul a mai declarat că a depus mandatul, făcând loc, astfel, unui nou guvern: "care va fi mult mai popular".

Crin Antonescu: "Plecarea lui Emil Boc va duce la alegeri anticipate şi astfel se spulberă propaganda pe care de aproape trei ani se face. A fost un mesaj desprins de realitate".

Antonescu a mai spus că este necesar ca şi Traian Băsescu să-şi dea demisia pentru ca România să înceapă să meargă pe drumul cel bun.

Victor Ponta: "Demisia lui Boc era aşteptată şi cerută de toată ţara. Guvernul lui Boc a luat puţine decizii cu adevărat, deciziile au fost luate de Băsescu şi implementate prost de guvernul lui Boc. Suntem o corabie în derivă pe o mare extrem de agitată, toate previziunile prezentate ieri de delegaţia FMI sunt negative. Noi dorim să conducem România într-un mod mai cinstit decât a făcut Guvernul lui Boc. Mai multe vom declara după discuţia pe care o vom avea cu preşedintele ţării".

Ora 10.00 Emil Boc a declarat în şedinţa coaliţiei că este pregătit să demisioneze. La această oră, şedinţa coaliţiei este în desfăşurare, la Palatul Victoria.

Potrivit, Antena 3, prim-ministrul ar fi acceptat să-şi dea demisia. Este pentru prima oară, de la înfiinţarea Coaliţiei, când se discută schimbarea primului-ministru.

Mai multe surse politice susţin că Anca Boagiu, actualul ministru al Transporturilor, ar putea să-l înlocuiască pe Emil Boc.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net