Mihai Şora îi răspunde Noricăi Nicolai: «Nu mai suntem în '90 cu televiziunea unică şi mincinoasă»

Ultima actualizare:

    Mihai Şora a oferit a fost indignat de declaraţiile oferite de Norica Nicolai Foto:Arhivă personală
Mihai Şora a oferit a fost indignat de declaraţiile oferite de Norica Nicolai Foto:Arhivă personală

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a făcut nişte declaraţii surprinzătoare privind imaginile cu jandarmii care au lovit protestatarii cu mâinile ridicate în seara de 10 august. Aceasta a susţinut că imaginile au fost editate pe calculator, căci tehnologia a evoluat şi ”se pot face multe cu un calculator”. Filozoful Mihai Şora a scris un text pe pagina sa de Facebook în care ironizează declaraţiile fostului ministru de Justiţie.

Norica Nicolai a declarat vineri, 17 august, că imaginile cu jandarmii care lovesc persoane nevinovate la protestul de la 10 august au fost trucate cu ajutorul programelor de editare pe calculator. „Se pot face multe cu un calculator. Cred că imaginile cu jandarmii care lovesc oameni cu mâinile ridicate au fost trucate. Şi în ţările din UE se acţionează la fel dacă nu se respectă spaţiul delimitat de jandarmi. Eu pot să fiu de acord cu orice, dar nu cu violenţa şi injuriile aduse oamenilor legii. Nu înţeleg de unde atâta ură”, a declarat Norica Nicolai la Turceni, conform Adevărul.

Filozoful Mihai Şora a fost indignat de afirmaţiile fostului ministru de Justiţie aşadar a scris un mesaj pe pagina personală de Facebook prin care şi-a exprimat părerea faţă de acestea. "

Dragi prieteni,să facem acest mic exercițiu de imaginație: cum ar fi și ce ar spune astăzi comandanții, șefii, toți mai-marii dacă nu ar exista i m a g i n i? Ce tirade ar ține capii (răutăților) dacă n-ar putea fi contraziși chiar de înregistrări, de i m a g i n i?…

Ajunge să ne întoarcem cu gândul la anii ’90 (anii cu televiziunea unică și mincinoasă), pentru a înțelege cât le-a fost unora de ușor să falsifice istoria, s-o strâmbe, s-o sluțească. Atunci, în zilele acelea din iunie ’90, ca să vezi limpede prin norul de manipulări și tertipuri, ca să discerni – cu mintea ta – ce se întâmpla în Piața Universității, trebuia să fii acolo, alături de oamenii care protestau; să stai lângă ei, să-i asculți, să-i vezi cu ochii tăi, nu prin „obiectivul“ unei televiziuni aservite.

Nimic, niciodată, nu te ajută să te lămurești mai bine și mai iute decât propria-ți descindere în arenă, la fața locului. Nimic nu este mai convingător decât experiența personală, nemediată și concretă. Atunci, în ’90, coborând în stradă, printre studenți, am înțeles ce se întâmpla; iar – după ce am înțeles – mi-am dat demisia de la Învățământ. Am plecat exact așa cum venisem: un om liber, care nu putea fi cu nimic constrâns, nici cumpărat sau prostit. Cei care au rămas în funcții, cei care, ulterior, și-au construit o carieră publică pe victimele de atunci au fost fie complici, fie naivi. Tertium non datur.

Astăzi avem cu toții telefoane și aparate, imagini și zeci de filme care nu pot fi ascunse, nici falsificate ori distruse. Iată de ce nu cred că mai rămâne loc pentru naivitate.

P.S. Bineînțeles, le sunt recunoscător Domnilor Niépce și Daguerre pentru formidabila lor invenție. Am prins, pe când eram copil, aparatele cu burduf (ca cel alăturat): mergeam, an de an, cu părinții mei, într-un studio, la un fotograf profesionist, și stăteam – nemișcați și zâmbitori – până se imprima imaginea. Între timp, aparatele au mai evoluat… Și nu mai e nevoie să stăm cuminți, minute în șir, ca să fixăm realitatea și miezul ei mișcător", a fost mesajul inegral scris de Mihai Şora. Peste 3.000 de persoane au apreciat textul său. 

Vă reaminitm faptul că la mitingul diasporei, organizat în data de 10 august, au participat peste 100.000 de persoane în Bucureşti şi alte câteva mii în marile oraşe din ţară. Atmosfera a devenit tensionată, iar jandarmii au folosit în exces gaze lacrimogene asupra protestatarilor. Peste 450 de persoane au fost rănite și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Peste 200 de plângeti penale au fost depuse la Parchetul General împotriva jandarmilor. 

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net