Mihai Șora a fost printre personalitățile românești care au participat sâmbâtă seara la protestele anti-guvernamentale din Piața Victoriei, care au luat amploare în ultimele două zile. Mitingul a reușit să strângă zeci de mii de persoane venite de peste hotare și de prin toate colțurile țării.


Participând la majoritatea protestelor organizate în Piața Victoriei, filosoful Mihai Șora, în vârstă de 101 de ani, a devenit, treptat, un simbol al mobilizării societății române, care nu mai este de acord cu formula actuală de guvernare și dorește o schimbare. Scriitorul a fost prezent și sâmbătă seara la mitingul anti-PSD organizat în Centrul Capitalei, aflându-se în mijlocul manifestanților care scandau neobosiți „Nu plecăm până nu plecați!”. Mihai Șora este prezent în mod constant la proteste, în ciuda vârstei sale înaintate, presa franceză denumindu-l, astfel, „portavocea mobilizării societăţii civile” împotriva „abaterilor” guvernării din România, conform celor de la Digi 24

inquam_mihai_sora_2.jpg

Mihai Șora a fost prezent și la protestele de sâmbătă seara din Piața Victoriei
Foto: Inquam Photos

Mesajul lui Mihai Şora după protestele de sâmbătă

Filosoful Mihai Șora vorbește despre demnitate și actele de violență din Piața Victoriei, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare. „Dragi prieteni,

mă bucur și vă mulțumesc că ați ieșit și în această seară la proteste.Este cu neputință ca toată energia (pașnică, dar nu mai puțin intensă), toată stăruința aceasta plină de încredere și speranță să nu iște ceva bun, să nu ducă la o schimbare. Am revenit acasă cu acest gând și țineam să vi-l împărtășesc aici.

Aş vrea, de asemenea, să ştiţi că sunt emoţionat de căldura cuvintelor dumneavoastră, de îmbrăţişările, de semnele de simpatie pe care mi le arătaţi. Nu am fost niciodată un om al scenei, al „spectacolului“ de vreun fel. Îmi vine să mă fac mic, mititel de tot, să mă ascund sub pălărie, ca Eugen Ionesco odinioară, în tinereţile noastre, pe când ne zbenguiam împreună, iar el „dispărea“ sub palton. Pentru palton - e cam cald, sub pălărie (totuşi) nu încap, dar timidul din mine vă spune că este, de fiecare dată, cu fiecare strângere de mână, foarte mişcat”, a scris filosoful pe Facebook.

 

Cuvântul cheie în mesajul lui Mihai Șora este „Demnitate”

„Oamenii care ies în stradă nu sunt violenţi: ei au ieşit ca să-şi apere demnitatea. Violenţa vine din cealaltă parte: e iscată tocmai pentru ca să compromită acţiunea celor paşnici, să o tulbure, să o facă invizibilă, să o transforme în contrariul ei. Cei care ies în stradă ca să-şi apere demnitatea sunt „doar“ fermi. Fermitatea este cu totul altceva decât violenţa fizică: este constanţa unei atitudini, - definitorii pentru calitatea lor de oameni întregi, conştienţi şi liberi.

Eu, personal, voi continua să ies în stradă. Şi vă îndemn şi pe dumneavoastră, dragi prieteni, să ieşiţi în stradă. Pentru că ceea ce este important este, alături de justeţea cauzei, perseverenţa cu care luptăm pentru ea”, a fost îndemnul filosofului. 

Câteva zeci de mii de oameni au protestat şi sâmbătă seară în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului. Protestul s-a desfăşurat paşnic, fiind ridicate de către jandarmi doar trei persoane, spre deosebire de cel de vineri seară, unde au avut loc violențe atât din partea protestatarilor, cât și a jandarmilor. 

 
 
Loading...