Ministerul Sănătăţii, explicații cu privire la vaccinul anti-COVID: „Eficacitate 95% nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil”

Ultima actualizare:

    Vaccinurile anti Covid-19, produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, nu conţin virusul, ci ARn mesager
Vaccinurile anti Covid-19, produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, nu conţin virusul, ci ARn mesager

Ministerul Sănătăţii precizează, luni, că eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată. Specialiştii instituţiei explică faptul că ”eficacitate 95%” nu înseamnă că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil.

Ministerul Sănătăţii explică ce înseamnă eficacitatea vaccinului anti-COVID şi susţine că o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic.„Eficacitate 95% nu înseamnă, cum poate ar fi ușor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil. De fapt, „eficacitate 95%” înseamnă că, prin comparație cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic”, informează Ministerul Sănătății.

Ce reprezintă eficacitatea vaccinului

Ministerul Sănătăţii a explicat că eficacitatea este rezultată în urma studiilor clinice şi dă exemplul studiului clinic de la Pfizer BioNTech, care a urmărit 43.448 de persoane, împărțite în două grupuri: cei cărora le-a fost administrat vaccinul și cei cărora le-a fost administrat placebo (o soluție salină).

Rezultatele studiului: Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR. Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluție salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR. „Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%”, mai arată Ministerul Sănătăţii.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net