Mircea Geoană a fost numit în funcția de secretar general adjunct al NATO

Ultima actualizare:

    Mircea Geoană (61 de ani) a fost numit joi, 17 octombrie, în mod oficial, secretar general adjunct al NATOFOTO: adevarul.ro
Mircea Geoană (61 de ani) a fost numit joi, 17 octombrie, în mod oficial, secretar general adjunct al NATOFOTO: adevarul.ro

Mircea Geoană a fost numit joi, 17 octombrie, în mod oficial, secretar general adjunct al NATO. Diplomatul a devenit, astfel, românul aflat în cea mai înaltă poziție în ierarhia Alianței Nord-Atlantice și prima persoană din Europa Centrală și de Est care ocupă această poziție.

Mircea Geoană (61 de ani) a fost numit joi, 17 octombrie, în mod oficial, secretar general adjunct al NATO. Este o realizare de excepție și pentru Mircea Geoană și pentru România.

”Sunt încântat să anunț numirea lui Mircea Geoană în funcția de secretar general adjunct al NATO”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Este un suporter devotat al întăririi relațiilor transatlantice, a cărui îndelungată experiență în funcții de stat și diplomatice îi va fi de ajutor în noua funcție”, scrie Jens Stoltenberg.

După preluarea funcției, Mircea Geoană a declarat că desemnarea sa este recunoașterea faptului că România este „un aliat serios”, scrie digi24.ro.

„Desemnarea mea în această funcție este o recunoaștere a faptului că România este un aliat serios, care își ia în serios angajamentele , care cheltuiește 2% din PIB pentru apărare, obligațiile noastre asumate în cadrul Alianței”, a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană este fondatorul și președintele Institutul Aspen România. A fost președinte al Senatului României, în perioada 2008-2011, ministru de Externe (2000-2004) și ambasador al României în Statele Unite ale Americii (1996-2000).

Ce atribuții va avea Mircea Geoană ca secretar general adjunct al NATO

Poziția de secretar general adjunct al NATO, funcția numărul doi în ierarhia civilă a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, va fi deținută începând cu octombrie 2019 de către Mircea Geoană, primul român și primul reprezentant din Europa de Est în această poziție.

Mircea Geoană ”va fi primul român care va deține această poziție”, a spus secretarul general Jens Stoltenberg, după ce a anunțat decizia sa.

Concret, atribuțiile secretarului general adjunct al NATO prevăd sprijinirea activității și a mandatului secretarului general și înlocuirea acestuia la nevoie. Secretarul general adjunct al NATO este, de asemenea, președintele unui număr important de comitete la nivel înalt, grupuri ad hoc și grupuri de lucru.În cazul în care este nevoit să îl înlocuiască pe secretarul general al Alianței, secretarul general adjunct îi preia, pentru perioada respectivă, atribuțiile de prezidare a Consiliului Nord-Atlantic, principalul organism decizional al Alianței, dar și a Grupului pentru Planificare Nucleară, a Consiliului NATO-Rusia și a Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic, potrivit paginii oficiale a NATO.Mircea Geoană ar putea să preia o parte din atribuțiile secretarului general al NATO, adică să mențină contacte directe cu șefii de stat și de guvern, miniștrii de externe și de apărare din NATO și țările partenere. Aceasta implică vizite regulate în țările NATO și în țările partenere, precum și întâlniri bilaterale cu înalți oficiali naționali când vizitează sediul NATO.

Mircea Geoană, biografia

  • Politicianul şi diplomatul Mircea-Dan Geoană s-a născut la Bucureşti, la 14 iulie 1958. El absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică, la Politehnica Bucureşti. În perioada 1983-1990 a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj din Bucureşti. În 1987, s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Din 2005, are un doctorat în economie mondială (A.S.E. Bucureşti).
  • A intrat în corpul diplomatic în 1990, fiind repartizat ca referent în relaţia României cu Franţa. Un an an mai târziu, a fost numit director al Departamentului de Afaceri Europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
  • În 1992, a absolvit un curs de perfecţionare la prestigioasa "L'Ecole Nationale d'Administration de Paris". În 1999, a absolvit cursurile Harvard Business School - Program de dezvoltare managerială a Grupului Băncii Mondiale.
  • A devenit director general al Direcţiei Generale pentru Asia, America Latină, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul MAE, iar în 1994 a absolvit cursul despre instituţii democratice al NATO. În 1995, a fost numit director al Direcţiei Generale pentru Europa, America de Nord, America Latină, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. În perioada 1993-1995, Mircea Geoană a fost şi purtător de cuvânt al MAE.
  • În februarie 1996, a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Washington, fiind cel mai tânăr ambasador al corpului diplomatic român.
  • În decembrie 2000, Mircea Geoană a fost desemnat ministru al Afacerilor Externe, funcţie deţinută până în decembrie 2004.
  • Mircea Geoană a devenit membru al Partidului Social Democrat (PSD) în 2001, iar în anul 2004, a candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei, dar a pierdut din primul tur de scrutin în favoarea lui Traian Băsescu.
  • A fost ales preşedinte al PSD, la 21 aprilie 2005.
  • În mai 2009, Consiliul Naţional al PSD l-a desemnat drept candidatul Partidului Social Democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009. Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale.
  • La 18 februarie 2010, Mircea Geoană şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea Partidului Social Democrat. Acesta a pierdut însă funcţia de preşedinte al PSD, în favoarea lui Victor Ponta.
  • Biroul Permanent Naţional al PSD a decis prin vot, la 13 decembrie 2010, sancţionarea cu suspendare pentru şase luni din partid a lui Mircea Geoană, iar pe 14 noiembrie 2011, a fost exclus din partid.
  • A revenit în PSD în octombrie 2012, unde a rămas până în noiembrie 2014.
  • În aprilie 2015, Mircea Geoană a lansat Partidul Social Românesc. În decembrie 2017, partidul a organizat un congres în cadrul căruia s-a luat decizia de a se autodesfiinţa.
  • A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler în decembrie 2000. În octombrie 2002, a fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei, cea mai înaltă distincţie civilă şi militară a acestei ţări. În 2013, a primit distincţia italiană "Stella della Soliedarita", potrivit site-ului senat.ro.

Citește și:

Geoană junior şi-a prezentat iubita părinţilor

Ce bine arată fata lui Mircea Geoană! Tânăra s-a dezlănțuit la petrecerea de final de an

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net