Misterul de la Izvoarele

Ultima actualizare:
cutremur
cutremur

Trăiesc în teroare şi aud noaptea cum „plânge” pământul. Localnicii din satul Izvoarele, judeţul Galaţi, n-au trăit niciodată zile mai înfricoşătoare. De o săptămână pământul „se hurducăie” şi scoate sunete sinistre.

Panică în rândul gălăţenilor care locuiesc în satul Izvoarele. Aparatele seismice au înregistrat 7 cutremure numai săptămâna trecută: două în 23 septembrie, patru în 25 septembrie, unul vineri 27 septembrie.

simeon stalpnicul png

Pereţii caselor au început să crape, exact ca la cutremurul din 1977

simeon stalpnicul png

Toate seismele au fost de suprafaţă, cu epicentrul la 4-7 km adâncime. Magnitudinea acestora a fost între 2,8 şi 3,4 pe scara Richter. Cel din urmă s-a simţit cel mai puternic.

Zgomotele subterane şi mişcările solului similare celor seismice au semănat panică în rândul celor o mie de suflete care locuiesc în satul Izvoarele. Toată săptămâna nu au reuşit să pună geană pe geană deoarece fenomenul se intensifica îndeosebi în timpul nopţilor.

Încă nu există o explicaţie acceptată de autorităţi. O posibilă cauză ar fi seismele din zonă.

Altă variantă ar putea fi o urmare a inundaţiilor de acum două săptămâni care provoacă alunecări de pământ. Sau, că pământul se tasează din pricina explorărilor de petrol de la Schela, la 4 km distanţă de sat.

Prefectul judeţului Galaţi, Cătălin Bocăneanu, a încercat să liniştească populaţia şi a dispus deplasarea în zonă a unei echipe a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Însă fenomenul nu s-a repetat când au venit specialiştii ISU. La faţa locului, au sosit şi cercetători din partea Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) care au făcut măsurători cu aparatură de ultimă oră.

E un lichid de nu ştiu unde venit care duce la o ridicare a solului. Se creează microfisuri sau fisuri şi fac zgomotele astea. Pe urmă se eliberează energia şi revine la loc solul. Asta este doar o ipoteză", a spus Mihai Diaconescu, cercetător INFP, citat de adevarul.ro. Specialiştii au decis să amplaseze aparatură de monitorizare a activităţii seismice în trei zone din judeţul Galaţi: în localităţile Izvoarele, Schela şi Negrea, pe care le vor supraveghea timp de 14 zile.

"Toată noaptea se hurducăie pământul. Se aude un fâşâit, un vuiet când coboară"

simeon stalpnicul png

"Nu ştim ce este. Joi noapte, la noi, s-a mişcat pământul de şapte ori"

simeon stalpnicul png

Băiatul meu mânca la bucătărie când s-a ridicat pur şi simplu masa"


    cutremur
cutremur

Două cutremure lângă Galaţi, azi dimineaţă

image
image
image
image
image
image
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net