VIDEO Miting 10 august 2018. Violenţele au devenit mai intense. Jandarmii intervin în forţă

Ultima actualizare:

    Protestatarii, ținuți la distanță de forțele de ordine cu gaze lacrimogenefoto: captură
Protestatarii, ținuți la distanță de forțele de ordine cu gaze lacrimogenefoto: captură

Vineri, 10 august, are loc mitingul Diaspora 2018, unde sunt așteptați sute de mii de oameni de peste hotare, în Piața Victoriei, începând cu ora 15:00. În timp ce românii din Diaspora intrau în țară pentru a participa la eveniment, Jandarmeria Română anunța că se va pregăti temeinic pentru miting: vor scoate pe străzi inclusiv cavaleria, unităţile canine şi dispozitivele de blocare a străzilor, pentru ca protestul să se desfășoare în condiții optime.

UPDATE 23.29 Jandarmii au pierdut două arme de foc. 

UPDATE 23.20. Jandarmeria intervine pentru a restabili ordinea şi a evacua Piaţa Victoriei. Doi dintre aceştia au fost bătuţi cu bestialitate de către protestatari. 

update 21.50 Circulația la metrou la stația Piața Victoriei a fost reluată. „O bătaie generalizată, este o situație mult mai gravă. Peste tot sunt gaze lacrimogene, toată piața e plină de gaz lacrimogen, jandarmii au intrat în oameni”, transmite Laurențiu Rădulescu, jurnalist Digi24. Violenţele din piaţă s-au inteţit, iar jandarmeria intervine pentru a restabili ordinea. Gazul lacrimogen îi determină pe protestatari să se adăpostească în clădirile din jur. 

UPDATE 21.04: 60.000 de oameni se află la această oră în faţa Guvernului. 

UPDATE 20.30: Există două zone de protestatari, potrivit şefului Jandarmeriei, una în care cei prezenţi protestează calm şi una în care un grup de huligani agită mulţimea, aruncând cu diferite obiecte spre jandarmi. Aceştia din urmă au fost nevoiţi să apeleze din nou la gazele lacrimogene pentru a calma spiritele. 

UPDATE 20.15: Metrourile nu mai opresc la Piaţa Victoriei. Oamenii protestează în întreaga ţară. Aproximativ 5.000 de oameni protestează la Cluj-Napoca și la Sibiu. La Brașov și Iași sunt aproximativ o mie de oameni, iar protestele de ordinul sutelor sunt și în Galați, Timișoara, Craiova, Constanța ori Oradea.

UPDATE 19.03 Aproximativ 20.000 de oameni se află în faţa Guvernului. Jandarmeria face apel către protestatari, îndemnându-i să se delimiteze de grupurile care încearcă să provoace violenţe. În plus, reprezentanţii Jandarmeriei Române i-au sfătuit pe cei care doresc să participe la protest să nu vină însoţiţi de copii. 

UPDATE 18.50 Mai multe persoane au încercat să rupă gardul jandarmilor, iar aceștia au rispotat cu gaze lacrimogene. O tânără a fost intoxicată cu gaz lacrimogen și a fost preluată de o ambulanță SMURD. Jandarmeria a adus un tun cu apă. 

UPDATE 17.48 Reprezentanţii forţelor de ordine au anunţat faptul că situaţia s-a detensionat. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat la Digi24 că oamenii au forțat gardurile de protecție și că jandarmii au format un nou dispozitiv „la limita trotuarului din fața Guvernului”.


    Manifestanţii au venit
Manifestanţii au venit

„Țelul nostru e să asigurăm acest echilibru și această tensiune să se descarce dar nu într-un mod negativ, în sensul că nu ne dorim incidente, niciun fel de confruntări”, a adăugat el, potrivit Digi24. Piaţa Victoriei este în întregime blocată la această oră. 


    Unii protestatari poartă banderole cu însemnele
Unii protestatari poartă banderole cu însemnele

UPDATE 17.15 Numărul manifestanților adunați în Piața Victoriei a crescut la 1.500. Atmosfera este în continuare tensionată. Jandarmii au folosit de mai multe ori gaze lacrimogene. 34 de protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale. Se pare că există două victime și în rândul forțelor de ordine, un jandarm suferind o fractură la antebraţ.

UPDATE 16.45  În Piața Victoriei s-au strâns deja în jur de 1.000 de persoane, însă atmosfera este foarte tensionată. Manifestanții au încercat să intre în curtea Guvernului, iar jandarmii le-au tăiat avântul cu gaze lacrimogene. Un bărbat a avut nevoie de intervenția medicilor.


    Un bărbat a avut nevoie de asistență medicală după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogenefoto: Vlad Epurescu
Un bărbat a avut nevoie de asistență medicală după ce jandarmii au folosit gaze lacrimogenefoto: Vlad Epurescu


    Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat intrarea în curtea Guvernuluifoto: Vlad Epurescu
Jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților care au forțat intrarea în curtea Guvernuluifoto: Vlad Epurescu

UPDATE 13.00: Peste 200 de persoane se află deja în Piaţa Victoriei 

Mitingul românilor din Diaspora a fost anunțat prin intermediul rețelelor de socializare cu mai bine de o lună în urmă. Pentru manifestația anti-guvernamentală au fost create mai multe pagini de Facebook, unde participanții cu publicat imagini în care apăreau purtând tricouri cu inscripționări precum „Nu mai vrem penali” şi „Diaspora vine acasă”,  fotografii cu afişe, pancarte, steaguri şi chiar stickere lipite pe maşini şi motociclete cu logo-ul mitingului, conform Digi 24

„Românii din diaspora protestează pe 10 August la Bucureşti. Chemăm alături de noi pe fraţii noştri din ţară care demonstrează fără oprire împotriva corupţiei de mai bine de un an. Suntem împreună! CONTINUĂM LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI! Nu renunţăm la democraţie! Apărăm statul de drept! Nu vom lăsa să câştige nedreptatea, hoţia şi incompetenţa!”, este doar unul dintre zecile de mesajele care circulă pe Facebook, de câteva săptămâni.


    Unii protestatari au ajuns în Piața Victoriei încă de ieri seară Foto: Eduard Enea
Unii protestatari au ajuns în Piața Victoriei încă de ieri seară Foto: Eduard Enea

Primii protestatari au ajuns în Piața Victoriei încă din timpul nopții 

Primele mașini în care se aflau participanții la mitingul de astăzi au ajuns în Piața Victoriei încă din timpul nopții, însoțiți de drapele mari, tricolore. Protestele vor alea loc, de asemenea, în mai multe oraşe din ţară, în semn de solidaritate cu românii care protestează în Piața Victoriei, în orașe precum Timişoara (Piaţa Operei), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Cluj (Piaţa Unirii) şi Galaţi (prefectură). În aceeași notă, românii din diaspora care nu au reuşit să ajungă la mitingul anti-guvernamental vor protesta în Londra, Amsterdam, Spania, Italia şi Elveţia, în faţa ambasadelor sau în pieţe.


    Protestatarii au venit „înarmați” cu steaguri tricolore Foto: Eduard Enea
Protestatarii au venit „înarmați” cu steaguri tricolore Foto: Eduard Enea

Cum s-au pregătit cele două tabere pentru miting

Mitingul românilor din Diaspora a fost cu atenţie pregătit de ambele tabere. Românii de peste graniţe au luat cu asalt punctele de frontieră îmbarcaţi în maşini încolonate şi dotaţi cu steaguri şi tricouri inscripţionate corespunzător evenimentului. Autorităţile, de cealaltă parte, au avertizat manifestanții că nu vor tolera violența și indisciplina, jandarmii anunţând că scot pe străzi inclusiv cavaleria, unităţile cu canine şi dispozitivele de blocare a străzilor, conform Adevărul. „Jandarmeria Română este o instituţie independentă politic, care asigură un serviciu public. Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, a susținut Marius Militaru, purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române.


    Protestatarii s-au strâns deja în Piața VictorieiFoto: Eduard Enea
Protestatarii s-au strâns deja în Piața VictorieiFoto: Eduard Enea

Scopul protestului din Piața Victoriei

Protestatarii cer demisia Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al PSD-ului şi de decizile luate de aceştia privind legile justiţiei şi Codurile penale, de demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă şi de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea se află la conducerea Camerei Deputaţilor deși a fost condamnat la închisoare, potrivit celor de la News.ro.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net