Gata, s-au copt! În comuna Călăraşi (Dolj) au apărut căpşunile româneşti, al căror gust e inconfundabil, însă fermierii se plâng de faptul că nu au forţă de muncă pentru cules. Doar în 2018, peste 500 de tineri din comună au plecat să muncească în străinătate.


Vă era poftă de căpşunile noastre aromate? Familia Nanu din Dolj anunţă că fructele sunt gata să ia drumul pieţelor. Numai că în comuna Călăraşi nu există suficientă forţă de muncă, aşa că fermierul Florin Nanu a apelat la ajutorul rudelor şi al prietenilor.

c26-actu-2-camp-2col.jpg

Familia Nanu munceşte pe câmp cât e ziulica de lungă
Foto: adevarul.ro

„Este foarte greu, fiindcă oamenii au plecat la muncă în Spania, Anglia şi Italia, iar noi trebuie să ne facem treaba în familie, cu fiica, ginerele, nora, dar şi cu prietenii. Eu am lucrat 12 ani în Spania, aşa că ştiu cât este de greu acolo. Am furat meserie de acolo şi am implementat tot la Călăraşi. Echipa mea are cărucioare unde să pună lădiţele cu căpşuni, iar treaba merge mult mai bine. Este foarte important să ne ajutăm între noi şi să nu rămânem cu fructele pe câmp. În momentul în care vine culesul lubeniţei, şi noi ne ducem să îi ajutăm pe cei care au venit acum la noi“.

c36-actu-3-capsuni-2col.jpg

Căpşunile din comuna Călăraşi ajung în pieţele din Capitală
Foto: adevarul.ro

Cultivatorii din Călăraşi vând căpşunile cu 8 lei kilogramul la Piaţa de Gros din Capitală, scrie adevarul.ro. 

„Noi ne-am mobilizat şi am reuşit să trimitem primul transport de căpşuni la Bucureşti. Selectăm ce este frumos şi trimitem în Capitală. Fructele sunt vândute mai departe, în pieţe, cu 15 lei kilogramul“, explică Ionuţ Dobrică, ginerele fermierului.
Cultivatorii de căpşuni le oferă lucrătorilor 100 de lei pe zi şi trei mese, dar mulţi consăteni preferă să primească ajutor social, aşa că refuză să vină la muncă. 

Click! spune

Solul din comuna Călăraşi este nisipos şi este prielnic fructelor roşii şi zemoase. „Cultura de căpşuni este greu de întreţinut, dar este destul de profitabilă. La doi ani, fermierii pun alte soiuri şi acoperă cultura, ca să nu aibă probleme la temperaturile scăzute sau la ploi“, explică Eugen Diaconu, inginer agronom.

 
 
Loading...