Moarte suspectă! S-a stins la 9 zile după ce a fost gazat de jandarmi

Ultima actualizare:
Ilie Gâzea a fost fotografiat chiar în timpul protestului după ce-şi primise doza de gaze
Ilie Gâzea a fost fotografiat chiar în timpul protestului după ce-şi primise doza de gaze

Acţiunea în forţă a jandarmilor de vineri, 10 august, din Piaţa Victoriei, a făcut sute de victime. Oameni gazaţi, arşi, loviţi, terorizaţi. Dar iată că ieri a apărut şi întrebarea: a murit un om? Ilie Gâzea, un bărbat de 68 de ani, a fost gazat la protestul diasporei, iar 9 zile mai târziu a murit. Rudele acuză jandarmii!

Peste 100.000 de români au fost gazaţi de jandarmi cu bunăştiinţă în Piaţa Victoriei. Arşi pe corp, cu probleme de vedere, de vorbire sau de respiraţie, mulţi protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale atât la faţa locului, cât şi ulterior, la spital.Şi mai grav este că una dintre victime a murit la 9 zile după ororile trăite la protestul diasporei.Potrivit jurnalistului Alexandru Căutiş, este vorba despre Ilie Gâzea, de 68 de ani, din Turnu Măgurele, judeţul Teleorman. Pe 10 august, a venit în Capitală ca să-şi spună oful, a fost gazat în jurul orei 20.00, iar la scurt timp, spun apropiaţii, Ilie ar fi vomitat sânge şi ar fi leşinat.

A primit îngrijiri medicale de la pompierii SMURD, după care a plecat acasă. A doua zi s-a simţit foarte rău şi a mers la spital, unde 9 zile mai târziu şi-a găsit sfârşitul.“Pacientul s-a prezentat la camera de gardă a Spitalului Turnu Măgurele cu vărsături, cu sângerare, cu melenă hematemeză şi a fost trimis către spitalul nostru. A fost internat în Serviciul de Terapie Intensivă, unde i s-a făcut tratament maximal, respectând tot protocolul. În data de 19 august, a prezentat stop cardio-respirator, nu a răspuns la manevrele de resuscitare şi s-a declarat decesul. Pacientul era într-o stare critică. Am solicitat Serviciul de Medicină Legală şi Poliţia pentru a ridica orice suspiciune, să vedem ce a fost”, a declarat Valentina Roibu, directorul medical al Spitalului Alexandria, pentru Mediafax.Anchetatorii de la IPJ Teleorman au deschis dosar penal pentru moarte suspectă şi au dispus efectuarea necropsiei pentru a se stabili cauza decesului. Jandarmii au insistat zilele acestea să ne convingă că gazele cu care au tras în protestatari nu sunt letale. Este vorba despre doi compuşi chimici denumiţi CS şi OC. Primul este un aerosol lacrimogen, o pulbere albă care în momentul în care este arsă, produce gaz puternic iritant.

Ilie Gâzea a fost fotografiat chiar în timpul protestului după ce-şi primise doza de gaze
Ilie Gâzea a fost fotografiat chiar în timpul protestului după ce-şi primise doza de gaze

Extrem de grav este că unii chimişti spun că acest CS este o armă chimică interzisă în războaie care, culmea, încă este permisă pentru controlul mulţimilor la proteste. Al doilea compus este şi el un iritant. Acestea au fost aruncate în piaţă ca aerosol ud, în jet, aerosol uscat (cartuş) şi grenade dispersoare.Medicii spun că un contact cu gazele lacrimogene de la distanţă mai mică de un metru este considerat toxic pentru piele şi mucoase (gură, limbă, ochi, căi respiratorii). În plus, efectele nocive se intensifică în cazul celor care suferă de boli cronice de plămâni, de inimă, diabet, obezitate, probleme de coagulare a sângelui, fumează sau consumă alcool în mod repetat.La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate 291 de plângeri din partea persoanelor care au avut de suferit în urma intervenţiei şi au fost audiate până acum 127.Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor. Ieri a fost chemat la audieri şi şeful Jandarmeriei, colonelul Ionuţ Cătălin Şindile, iar procurorii i-au cerut să identifice jandarmii care au fost violenţi.

Jandarmii au chemat jurnaliștii în poligon pentru a face o demonstrație
Jandarmii au chemat jurnaliștii în poligon pentru a face o demonstrație

S-au gazat între ei ca să arate că lacrimogenele nu sunt periculoase

Scandalul protestelor a îngenuncheat Jandarmeria Română. Disperați să-și spele imaginea, reprezentanții instituției au chemat, ieri, jurnaliștii într-un poligon, ca să le arate ce arme au folosit pentru dispersarea mulțimii din Piața Victoriei. Ba chiar au făcut o demonstrație de forță, la care au participat doi  jandarmi și un specialist în tehnică de luptă.

Acesta a tras spre colegii lui cu grenade și gaze lacrimogene ca să arate că nu sunt vătămătoare. Fără să dea prea multe detalii, de ce a fost organizată demonstrația, jandarmii au pus pe o masă, în fața presei, toate armele cu gaze: grenade, un lansator și o butelie.“Lovitură de calibru 38 cu gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator cu care nu se trage lovitură directă. E neletală. Concentrația de gaz e aceeași ca la grenada de cauciuc sau la pulverizatorul de capacitate mărită.Diferența e că lovitura e incandescentă când iese pe țeavă. Când ajunge la sol emană gaze și se trage la unghi de 45 de grade”, a explicat subofițerul Alexandru Dinică, citat de stirileprotv.ro.

Subofițerul Alexandru Dinică a tras cu gaze spre doi colegi, aflați la mare distanță de el
Subofițerul Alexandru Dinică a tras cu gaze spre doi colegi, aflați la mare distanță de el

Legat de direcționarea jetului de gaz iritant direct către fața unei persoane, Dincă a spus că nimeni nu-i îngrădește dreptul să-l folosescă și de la un metru și că poate da de la șold.Întrebat dacă regulamentul interzice să pulverizeze către față, acesta a răspuns: ”Nu știu, eu nu am citit așa ceva.”După demonstrație, jandarmii nu au dorit să dea detalii despre intervenția de pe 10 august și nici să comenteze de ce colegii lor au lovit cu bastoanele oameni cu mâinile ridicate. Singura precizare legată de acest lucru a fost făcută în legătură cu gaura în picior prezentată de un protestatar pe rețelele de socializare.

Așa arată arma lansator de calibru 38 cu gaz iritant lacrimogen
Așa arată arma lansator de calibru 38 cu gaz iritant lacrimogen

Alexandru Dinică a spus că rana nu putea fi provocată de un tub de muniție al Jandarmeriei. Carmen Dan, Ministrul de Interne, a prezentat, duminică, scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor, atât civili, cât şi militari.

Medicul rezident Sorina Petruşan Dunca i-a jignit pe manifestanţi
Medicul rezident Sorina Petruşan Dunca i-a jignit pe manifestanţi

Petiţie pentru excluderea doctoriţei care i-a jignit pe protestatari

A stârnit indignare în mediul virtual şi acum este subiectul unei petiţii online! Sorina Petruşan Dunca, medic rezident la Spitalul de Recuperare din Borşa (Maramureş), postase pe Facebook un mesaj dur la adresa românilor participanţi la mitingul de pe 10 august.Ea le transmisese protestatarilor din Piaţa Victoriei: “Să beţi cu paiul câte zile mizerabile mai aveţi de trăit, că sunteţi proşti şi e păcat să trăiţi!”.Originară din Zalău, Petruşan are 28 de ani şi e căsătorită cu un jandarm din Bihor. Mulţi români revoltaţi au iniţiat o petiţie online: “Solicităm Ministerului Sănătăţii excluderea din profesia de medic, pe viaţă, a numitei Sorina Petruşan”.

Până în prezent, petiţia a fost semnată de aproape 370 de persoane, scrie adevarul.ro. Semnatarii consideră că rezidenta pătează imaginea medicilor în România şi încalcă jurământul lui Hippocrate, care cuprinde îndatoririle morale ale unui doctor în exercitarea profesiunii sale.“Sunt medic şi nu accept ca un coleg de breaslă să se exprime în asemenea hal la adresa oamenilor pe care se presupune că ar trebui să îi trateze cu consideraţie şi compasiune”, scrie un doctor.

Maria Chetran, poliţista cu limbaj de mahala
Maria Chetran, poliţista cu limbaj de mahala

Poliţista plătită de «pulifrici» riscă să fie destituită

Cercetată de Compartimentul de Control de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui! Maria Chetran, poliţista care i-a jignit pe contribuabili pe o reţea socială, va da socoteală, scrie adevarul.ro.Conducerea IPJ Vaslui s-a autosesizat după valul de revoltă stârnit în mediul online, după ce  Chetran a postat un mesaj agresiv pe Facebook: “Şi dacă tot am în listă pulifrici din ăştia care îmi plătesc mie salariul, de ce plm (pacea liniştii mele) nu ieşiţi voi cu capul sus din lista mea de Facebook, ca să nu mă cobor eu sub nivelul de IQ 30 al Veoricai şi să vă şi nominalizez?”.

În cazul în care, la finalul cercetării prealabile, se va constata existenţa abaterii disciplinare, poliţista Maria Chetran riscă o sancţiune ce variază de la un avertisment scris până la destituirea din Poliţie.


    Maria Chetran, poliţista cu limbaj de mahalaFoto: Facebook
Maria Chetran, poliţista cu limbaj de mahalaFoto: Facebook
image
image
image
image
image
image
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net