Moldova, Georgia şi Ucraina spun „adio” Rusiei. Cele trei ţări au semnat acorduri cu UE

Ultima actualizare:

    Reprezentanţii celor trei state au semnat apropierea de Uniunea Europeană (foto: hotnews.ro)
Reprezentanţii celor trei state au semnat apropierea de Uniunea Europeană (foto: hotnews.ro)

Încă un pas spre apropierea de Uniunea Europeană. Republica Moldova, Ucraina, dar şi Georgia, au semnat la unison, azi, acorduri de cooperare politică şi de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Ceremonia are loc la Bruxelles, în prezenţa reprezentanţilor statelor membre, inclusiv România.

Moment istoric şi, în acelaşi timp, curajos pentru cele trei state, dependente din punct de vedere economic de Rusia. Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat azi acorduri importante cu statele Uniunii Europene, care prefaţează oarecum strategia de integrare a lor în comunitatea europeană. Rusia vede în acest acord un act de sfidare a sa şi ameninţă cu „măsuri de protecţie” împotriva celor trei ţări dacă se va dovedi că înţelegerile semnate cu UE vor afecta economia rusă.

Liderii celor trei state au fost extrem de emoţionaţi în momentul consemnării apropierii de UE şi au ţinut discursuri pentru popoarele lor (hotnews.ro).

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei (în limba engleză): “Ce zi important pentru ţara mea. Documentele nu sunt doar politice şi economice, sunt un tribut adus celor care şi-au dat viaţa şi sănătatea pentru ca acest lucru să se întâmple.Iurie Leancă, premierul Moldovei, şi-a început discursul în limba franceză: “Ştim cât este de exigent acest drum (către UE), însă nu avem niciun dubiu legat de determinarea noastră. Mulţumim pentru solidaritate şi ajutor”. Apoi a continuat adresându-se în limba română: “Cred cu tărie că vom merge înainte, şi nu înapoi. Integrarea europeană ne va face mai puternici. În toamnă trebuie să arătam că ne-am rupt de trecut şi am ales viitorul”.Irakli Garibasvili, premierul Georgiei, a dorit să susţină prima parte a discursului în “limba poporului” său. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net