Gata, au ajuns în România! Doi urşi care trăiau în condiţii crunte la o grădină zoologică din Armenia au fost aduşi zilele trecute în Rezervaţia de la Zărneşti. După mulţi ani în care au stat în cuşti neîncăpătoare şi au suferit de foame, Masha şi Grisha au simţit pentru prima oară gustul libertăţii.


La capătul unui drum obositor cu avionul pe traseul Erevan - Viena - Bucureşti, Masha şi Grisha, cei doi urşi ţinuţi captivi în condiţii improprii la Gyumri, în Armenia, au sosit în ţară. Din Capitală, cele două animale au fost duse cu camionul în Rezervaţia de la Zărneşti (Braşov). Astfel, după o călătorie de 2.600 de kilometri, urşii au păşit pentru prima dată pe iarbă şi au încercat să se urce în copaci, bucurându-se, în sfârşit, de lipsa gratiilor. Femela Masha şi masculul Grisha, care a fost deja sterilizat, cântăresc fiecare în jur de 100 de kilograme, adică jumătate din greutatea normală. Masha este dominantă, iar Grisha pare puţin speriat de ea, dar cu timpul se vor obişnui împreună, după anii petrecuţi în cuşti separate. Cum a ajuns la Zărneşti, Grisha, care e mult mai jucăuş, s-a şi aruncat în piscină.

Reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni au demarat o campanie pentru strângerea fondurilor necesare îngrijirii urşilor, după ce jurnaliştii de la cotidianul britanic “Daily Mail” au prezentat, în ianuarie, povestea tristă a Mashei şi a lui Grisha, care sufereau cumplit într-o grădină zoologică privată din Armenia.

urs2.jpg

ursi parcul rezervatia zarnesti
Plimbare fără griji în rezervaţie

Fundaţia Brigitte Bardot, proiectul de suflet al faimoasei actriţe franceze, şi-a oferit sprijinul pentru întreţinerea urşilor până la mutarea lor în România şi pentru cheltuielile pe care le implica transportul.

Întinsă pe 69 de hectare, Rezervaţia de urşi de la Zărneşti este unică în Europa de Est şi adăposteşte 85 de urşi, care au trăit în captivitate şi care au fost salvaţi de Asociaţia Milioane de Prieteni.

Video şi mai multe fotografii spectaculoase pe adevarul.ro!

 
 
Loading...