Motivul pentru care România refuză acordul pentru turism cu Grecia, Bulgaria și Serbia. Exportăm 1 milion de turiști

Ultima actualizare:

    Plajele din Grecia se află în topul preferințelor românilor
Plajele din Grecia se află în topul preferințelor românilor

Bulgaria, Grecia și Serbia vor să deschidă o zonă turistică în balcani. Asta înseamnă că cetățenii acestor țări nu vor mai sta în carantina de 14 zile, de la 1 iunie. Dar au nevoie și de România, țară care exportă peste un milion de turiști în străinătate. Deocamdată, autoritățile de la București au refuzat. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a spus că ”mai avem de parcurs o etapă” și că trebuie să vedem cu stăm cu numărul cazurilor de coronavirus.

Vecinii bulgari au înaintat o propunere pentru un pact al turismului balcanic. Până acum, i s-a alăturat Grecia și Serbia. România a fost și ea invitată, dar a refuzat, deocamdată, acordul pentru turism, care presupune ca turiștii statelor să călătorească fără a intra în carantină, de la 1 iunie.

Autoritățile de la București vor să vadă înainte situația epidemiologică.

„La sfârşitul săptămânii vom putea avea o primă evaluare a primei săptămâni după starea de urgenţă. Dacă săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare va fi o evaluare pozitivă, în sensul că numărul de îmbolnăviri va rămâne în limite normale, în cursul lunii iunie putem vorbi de turism, de deschidere de terase. Dacă evaluarea sanitar-medicală a INSP şi a Ministerului Sănătăţii ne va spune că, din contră, numărul de cazuri nu s-a stabilizat, nu a scăzut, din contră, a urmat creştere, trebuie să ne gândim ce măsuri de relaxare a turismului vom lua. Haideţi să mai aşteptăm, nu mai avem mult! Ce doreau colegii bulgari şi greci era un protocol ca circulaţia să se desfăşoare fluidizat între cele patru state. Înţelegem preocupările, dar siguranţa cetăţenilor români este mai importantă decât a da drumul la o situaţie de circulaţie care nu este bine evaluată”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Demnitarul a precizat faptul că aprobarea de către Parlament a stării de alertă trebuie realizată înainte de încheierea unei înţelegeri între România şi cele trei ţări privind turismul.

Popescu a apreciat că 15 iunie este data cea mai probabilă în acest moment pentru redeschiderea turismului în România.

Ministrul Economiei: ”Bulgaria nu este închisă. Cine dorește poate să se ducă”

„Nu cred că granița cu Bulgaria este închisă, cine dorește poate să se ducă. Dar ce doreau colegii noștri bulgari, sârbi și greci era un protocol între cele patru sate, în așa fel încât circulația turiștilor să se desfășoare fluidizat. Noi înțelegem preocupările lor, le împărtășim, dar sănătatea populației este mult mai importantă decât a da rapid drumul la circulație. Nu avem toate datele, haideți să mai așteptăm câteva zile. Eu cred că turiștii români în acest an vor prefera turismul românesc, cred este mai bine să ne concentrăm pe turismul intern, turiștii români să fie în siguranță la mare, sunt convins că în curând vom vorbi de turism înr-un mod organizat și în siguranță în România, asta ne preocupă ca minister al Economiei și Turismului, ca cetățenii români și alții din afara României să vină în concediu în România în siguranță”, a mai spus Popescu.

Grecii și bulgarii au nevoie disperată de turiștii români

Autoritățile române arată că Grecia depinde foarte mult de turism, 20% din PIB, sunt bani proveniți de la vizitatori, iar românii sunt o parte importantă a celor care-și petrec vacanțele în insule.

Disperați să atragă turiști, aceștia au anunțat că plimbările cu feribotul sunt gratuite.

Și bulgarii fac bani mulți de pe urma românilor, care, vara iau cu asalt stațiunile de pe litoralul lor, iar iarna merg la schi în Bansko, Pamporovo sau Boroveț.

În timp ce sârbii nu au ieșire la mare și au nevoie să poată circula fără restricții și carantinare în alte țări.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/peste-100-de-hoteluri-de-pe-litoral-asteapta-turistii-dupa-1-iunie-cand-se-deschid

https://www.click.ro/news/national/7-sfaturi-de-vacanta-plina-pandemie-de-coronavirus

https://www.click.ro/news/national/adio-bronz-vor-sa-ne-tina-custi-pe-plaja-ce-tari-poti-merge-la-vara-vacanta

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net