Mugur Isărescu împlinește 70 de ani. Ce avere a strâns guvernatorul BNR

Ultima actualizare:

    Mugur Isărescu împlinește astăzi, 1 august,  vârsta de 70 de ani. Acum este și pensionar și guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), funcție pe care o deține de 30 de aniFOTO: adevarul.ro
Mugur Isărescu împlinește astăzi, 1 august, vârsta de 70 de ani. Acum este și pensionar și guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), funcție pe care o deține de 30 de aniFOTO: adevarul.ro

Mugur Isărescu împlinește joi, 1 august, vârsta de 70 de ani. Acum este și pensionar și guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), funcție pe care o deține de 30 de ani. Pentru o perioadă scurtă a fost și prim-ministru. La mulți ani!

Mugur Isărescu este considerat una dintre cele mai de încredere personalități din spațiul public românesc și, de asemenea, este cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume.

Joi, 1 august, împlinește 70 de ani, dar este la fel de activ. În ultimele decenii, s-a apucat și de afaceri și este listat pe site-ul de destinaţii de lux World Itineraries, cu proprietatea sa uriașă din Drăgănești, Vâlcea, unde are o pensiune și o vie pe 40 de hectare. Crama guvernatorului BNR din Drăgăneşti, Vâlcea, a fost inclusă pe lista destinaţiilor turistice de lux, iar via are o producţie de 150.000 de sticle de vin pe an.

Mugur Isărescu, biografia

  • În acte, se numește Constantin Mugurel Isărescu. Șeful BNR este oltean și s-a născut la 1 august 1949, la Drăgăşani, jud. Vâlcea. A terminat Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Comerţ, specializarea Comerţ Exterior în 1971.
  • În anul Revoluției, 1989 a obţinut doctoratul în ştiinţe economice. Primul lui serviciu a fost de cercetător şi a ajuns şef de departament la Institutul de Economie Mondială- Bucureşti unde a lucrat în perioada 1971- februarie 1990.
  • I-a plăcut să împartă studenților din cunoștințele sale și a fost pe rând asistent universitar la ASE Bucureşti (1975-1989), profesor la Universitatea de Vest din Timişoara (1994-1996), profesor la ASE Bucureşti, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, din 1996, potrivit capital.ro.
  • Pe data de 4 septembrie 1990, Mugur Isărescu a fost numit guvernator general şi preşedinte al BNR. A fost reconfirmat în funcţie pe 31 iulie 1991, iar mandatul său a fost reînnoit la 16 septembrie 1998, de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, ulterior fiind reales la 28 septembrie 2004 şi la 8 octombrie 2009.
  • La 16 iunie 2014, Plenul reunit al Parlamentului l-a validat pentru un nou mandat în funcţia de guvernator al BNR.
  • Din anul 2001 Isărescu este membru corespondent al Academiei Române, iar din 2006 – membru titular. Este chiar preşedintele Secţiei de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologice a Academiei Române.
  • La sfârșitul lui 1999, a crezut că poate schimba și România, pentru că în toate topurile era considerat un om de care românii sunt mândri. Așa că, din decembrie 1999 până în decembrie 2000 a fost prim-ministrul României.
  • A urmat cel mai mare insucces al vieții sale: la alegerile din 26 noiembrie 2000, a fost candidat independent la Preşedinţia României, fiind susţinut de CDR, dar a obţinut doar 9,54% din voturile românilor în primul tur de scrutin.

Mugur Isărescu are o afacere de familie

Guvernatorul BNR a devenit și un om de afaceri de succes. A preluat 40 de ha de vie în localitatea natală. În mijlocul dealurilor Drăgășaniului, familia Isărescu a ridicat în 2003 o cramă, transformată apoi pe bani europeni într-o pensiune cu șase camere cu un restaurant de 70 de locuri.

Familia Isărescu deține firma Măr SRL din Drăgășani, județul Vâlcea, care în 2017 a avut cel mai bun an de la înființare. În acte sunt proprietari: Mugur Isărescu, soția Ileana, băiatul Costin și fata Lăcrămioara.

Business-ul a înregistrat vânzări totale de peste 3,3 mil. lei,o creștere de 28% față de 2016, arată datele publicate pe Ministerul Finanțelor și preluate de bugetul.ro. Familia Isărescu își vinde vinurile în toate marile rețele de supermarketuri din România, dar şi în sistemul HoReCa. De business se ocupă Costin Isărescu.

Mugur Isărescu, pensionar și guvernator BNR

Salariul lui Mugur Isărescu pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale este de 67.200 de lei pe lună. Guvernatorul BNR și-a publicat declarația de avere, potrivit căreia, în 2018, veniturile sale de la BNR au fost 806.333 lei. În plus, a încasat o pensie de stat de 11.350 lei lunar.

În mai multe conturi are 15.000 de euro. De asemenea, mai are un depozit în valoare de 5.500 de dolari. Guvernatorul mai deține, împreună cu soția sa, două terenuri, o casă de locuit în comuna Gruiu, o casă de vacanță în Drăgășani, județul Vâlcea, și un apartament în București.

Mai are o mașină, o barcă cu motor, bijuterii în valoare de peste 72.000 de euro, o colecție numismatică de peste 54.000 de euro, tablouri și icoane în valoare de circa 25.000 de euro și veselă de argint de 4.400 de euro.

Citește și

Ce minunății sunt la Muzeul Băncii Naționale! Intrarea este gratuită

La 139 de ani de la înființare, BNR te lasă să privești aur de 2 milioane de euro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net