Mugur Isărescu a ținut lecția ROBOR, președintelui Comisiei de Economie din Senat

Ultima actualizare:

    Senatorul Daniel Zamfir nu a reușit să îl pună în dificultate pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
Senatorul Daniel Zamfir nu a reușit să îl pună în dificultate pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Audierea guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu în comisiile reunite de Finanțe și de Economie a Senatului în legătură cu celebrul indice ROBOR, s-a transformat marți într-o lecție predată de bătrânul finanțist parlamentarilor. Au fost discuții aprinse între Isărescu și senatorul Daniel Zamfir.

”Azi nu vom discuta nici despre vin(nr. aluzie la afacerea familiei Isărescu), nici despre bonusul pe care vi l-ați dat de pensionare și nu ați intrat la pensie”l-a atacat în deschiderea lucrărilor, Daniel Zamfir pe guvernator.  Pentru a răspunde acuzațiilor că el conduce BNR, Mugur Isărescu a sosit la audieri împreună cu tot Consiliul de Administrație al băncii. Daniel Zamfir i-a reproșat lui Isărescu faptul că a sfătuit populația să contracteze credite în lei, deși știa că ROBOR-ul va crește.

”ROBOR-ul este o dobândă stabilită între bănci. Întrebarea dacă a fost manipulat ROBOR-ul, răspunsul este nu”, a explicat Isărescu.

Potrivit știrileprotv.ro, șeful BNR i-a transmis senatorului ALDE Daniel Zamfir, că deși Băncii Naționale i se reproșează faptul că indicele ROBOR ar fi crescut de 4 ori în ultimii 2 ani, de fapt, acest lucru este normal. Motivul? În această perioadă, inflația în Români a crescut de 60 de ori.

Îndemnat să”facă ceva să țină dobânzile sub control”,Isărescu a subliniat că ”dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, în contextul în care inflaţia a crescut semnificativ în ultimul an.

Daniel Zamfir a părut deranjat de explicațiile guvernatorului BNR și i-a atras atenția de mai multe ori că nu se află la o conferință de presă, ci ”în fața Parlamentului”, unde trebuie doar să răspundă la întrebări. După încheierea audierilor, reprezentanții PSD și ALDE din cele două comisii ale Senatului au declarat că vor continua dezbaterile pe tema”ROBOR”săptămâna viitoare. Atunci vor audia reprezentanții Curții de Conturi care au efectuat un control la BNR și au întocmit un raport critic.

Război Isărescu-Vâlcov

Isărescu a fost acuzat de consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, că ar ascunde înţelegerile dintre bănci şi că ar manipula cursul de schimb, guvernatorul Mugur Isărescu a susţinut că afirmaţiile sunt complet false. 

“Nu vine fiecare şi aruncă câte-o cifră care-i convine. Se duce la televizor, sunt acolo doi pitpalaci care se fac că-i pun întrebări şi el zice uite cum e - asta-i bună domnule. Într-o lună a putut să producă atâtea perle încât chiar ne produce probleme”i-a răspuns Isărescu lui Vâlcov.

”Indicele Robor a ajuns un fel de terorist, care umblă prin toată societatea şi nu-l prinde nimeni” s-a amuzat guvernatorul BNR.

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net