N-ai mai văzut aşa ceva! Panouri solare pentru ciobani şi mioare

Ultima actualizare:

    Ciobanii au parte de curent electric şi de apă caldăFoto: "Adevărul"
Ciobanii au parte de curent electric şi de apă caldăFoto: "Adevărul"

Sună neverosimil, dar se întâmplă la în România! Trei stâne din judeţele Braşov şi Mureş au fost dotate cu panouri fotovoltaice, într-un proiect susţinut cu fonduri din Norvegia. Ciobanii au curent electric şi apă caldă în zone greu accesibile.

Proprietarii a trei stâne din judeţele Braşov şi Mureş îmbină oieritul tradiţional cu beneficiile oferite de tehnologiile moderne. Graţie unui proiect finanţat în mare parte cu fonduri norvegiene, cele trei stâne au fost dotate cu panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric. Ciobanii nu renunţă la regulile tradiţionale ale oieritului, dar îşi fac treaba mult mai uşor. Oile sunt crescute la fel ca şi până acum, dar brânzeturile sunt preparate mult mai uşor.„Sistemul ajută stâna foarte mult, deoarece avem apă caldă, se pot spăla ciobanii, e mai igienic. Ideea mi s-a părut foarte bună, suntem ajutaţi, putem îmbina tehnologia modernă cu stâna tradiţională. Produsele se fac la fel cum se făceau şi până acum, dar condiţiile sunt mai bune“, spune Constantin Valeriu, proprietarul uneia dintre stânele incluse în proiect, situată în apropierea localităţii braşovene Meşendorf. Aici, ciobanii au grijă de aproximativ 500 de oi şi s-au obişnuit repede cu noile tehnologii, care le sunt extrem de folositoare.

„Ideea e să-l ajuţi pe om, ca să aibă un pic de apă caldă, un pic de electricitate, ca să-şi poată încărca telefonul. Oricine se bucură în momentul în care îl sprijini ca să-i fie viaţa mai uşoară“, adaugă Ben Mehedin, de la Fundaţia Adept, cea care a dezvoltat proiectul de instalare a panourilor solare.Valoarea proiectului este de 240.800 de euro, din care 190.000 de euro reprezintă contribuţia norvegienilor, iar restul - cofinanţare din partea Fundaţiei Orange. Pentru fiecare stână în parte, costurile s-au ridicat la 4.300 de euro.

Citeşte articolul complet pe adevarul.ro! 

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net