«N-am mai văzut în viaţa mea vietnamezi»

Ultima actualizare:

    Lucrările făcute de vietnamezi sunt impecabile Foto: adevarul.ro
Lucrările făcute de vietnamezi sunt impecabile Foto: adevarul.ro

Harnici, iuţi şi serioşi! O firmă de construcţii din Flămânzi (Botoşani) a fost nevoită să aducă mun­citori vietnamezi, pen­tru a suplini lipsa forţei de muncă. Localnicii din Flămânzi i-au îndrăgit şi aproape că i-au adoptat pe cei 20 de muncitori asiatici, cărora le oferă legume şi lapte. Mai mult, în weekend îi invită la o masă caldă.

Dau cu tunul şi nu găsesc lucrători! Angajatorii din Botoşani spun că nici măcar muncitori necalificaţi n-au de unde să ia, în vreme ce agricultorii caută cu disperare zilieri. Tehnic Assist este una dintre cele mai mari firme de construcţii din Botoşani şi a angajat asiatici pentru a reuşi să-şi onoreze contractele.


    “Sunt ca nepoţii mei”, spune nea MihaiFoto: adevarul.ro
“Sunt ca nepoţii mei”, spune nea MihaiFoto: adevarul.ro

Au fost aduşi 33 de vietnamezi, care vor fi direcţionaţi către şantierele deschise în Botoşani, Maramureş, Satu Mare şi Bucureşti. Cei mai mulţi dintre vietnamezi au fost alocaţi şantierului din Flămânzi, localitatea unde a izbucnit răscoala de la 1907.

Aici, 20 de asiatici lucrează la modernizarea sistemului de apă şi canalizare, dar şi la reparaţia trotuarelor, în condiţiile în care judeţul numără peste 3.500 de şomeri. Încă din prima zi, vietnamezii au stârnit curiozitatea localnicilor, scrie adevarul.ro. Majoritatea, oameni în vârstă, se opresc şi îi privesc amuzaţi. Oamenii i-au îndrăgit repede, mai ales că muncitorii veniţi de peste mări şi ţări sunt respectuoşi.


    “Suntem mici, dar cu suflet mare”, se amuză Tkan Dinh BieuFoto: adevarul.ro
“Suntem mici, dar cu suflet mare”, se amuză Tkan Dinh BieuFoto: adevarul.ro

”Am 82 de ani, dar n-am văzut în viaţa mea vietnamezi”, mărturiseşte nea Mihai. “Tinerii noştri au plecat în străinătate, iar ăia răi de muncă bat crâşmele. Sunt bucuros că au venit asiaticii. Salută toată ziua şi se înclină la mine ca la împărat. Îi salut şi eu. Nu mă înţeleg, dar bunătatea o pricepe toată lumea”, adaugă el.

De altfel, de câte ori îi vede pe strada “1907”, unde asiaticii lucrează la trotuare, bătrânul le aduce lapte şi napolitane: ”Sunt ca nepoţii mei. Îi văd cum trudesc şi mă gândesc şi la ai noştri, cum muncesc prin altă parte. În faţa lui Dumnezeu, toţi suntem la fel”.O altă săteancă le aduce castraveţi, roşii şi pachete cu mâncare, chiar dacă vietnamezii beneficiază de masă din partea firmei. ”Să aibă pentru mai târziu. Sunt harnici şi ne bucurăm că au venit. Sâmbătă o să-i chem la masă. Le fac borş şi friptură”, promite femeia.

Lucrătorii aflaţi la 8.000 de kilometri de casă sunt impresionaţi de relaţia cu localnicii. Tkan Dinh Bieu (40 de ani) e şef de echipă şi singurul care ştie puţină engleză. ”România e o ţară frumoasă, cu oameni buni. Parcă ne cunoşteau de mult timp”, zâmbeşte Bieu. „Muncim din greu pentru ca familiile noastre să aibă ce mânca. Suntem muncitori buni. Mici, dar cu suflet mare”, încheie el.


    O săteancă i-a adus ceva bun unuia dintre asiaticiFoto: adevarul.ro
O săteancă i-a adus ceva bun unuia dintre asiaticiFoto: adevarul.ro

A căzut de pe un turn industrial

Un vietnamez de 24 de ani, angajat al unei societăți care prestează servicii pentru Complexul Energetic Oltenia, a suferit luni un accident de muncă. Asiaticul a căzut de la o înălţime de trei metri, în incinta Termocentralei Rovinari (Gorj).„Din primele cercetări efectuate a reieşit faptul că, în timp ce acesta executa lucrări de întreţinere la un turn de răcire, tânărul a căzut şi a suferit leziuni, fiind transportat la spital“,  se arată într-un comunicat al Poliţiei Gorj. Zeci de vietnamezi muncesc pentru o firmă privată care are contract cu termocentrala.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net