Ne așteaptă scumpiri de la 1 aprilie

Ultima actualizare:

    Prețul la gaze va crește din cauza liberalizării pieței
Prețul la gaze va crește din cauza liberalizării pieței

Veste proastă pentru români! Gazele pentru populație s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când prețul lor de producție internă va fi complet liberalizat. Astfel că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) ar trebui să intervină pentru a stabili un mecanism de creștere graduală.

"În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe prețul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creșteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri", a declarat  directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, citat de Agerpres.

Prețul la gaze, liberalizat

El a amintit că, anul trecut, Guvernul a stabilit că, de la 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, dar prețul final va fi în continuare reglementat. Între timp, prețurile au crescut, ca urmare a cotațiilor petroliere.

"Dacă ne uităm la evoluția prețurilor din piață de acum, vedem că este nevoie de scumpiri semnificative. Pe termen scurt, dacă Guvernul sau ANRE vor să păstreze prețurile pentru consumatorii finali, este nevoie de intervenții", a mai spus șeful E.ON România.

Cu ce variante vine directorul E.ON

În opinia sa, cea mai bună metodă este implementarea unui model similar cu cel din sectorul de electricitate, unde, de la un coș de energie 100% reglementat, componenta de piață liberă a crescut gradual și va ajunge la 100% la finele acestui an.

În opinia sa, o altă variantă ar fi ca ANRE să vină cu un nou calendar de liberalizare, însă acest lucru ar însemna să se înceapă de la prețul de 72 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, ceea ce ar însemna automat ca ANRE să declare o creștere de preț.

"Este clar că va exista o creștere a prețului gazelor de import, deoarece, în România, prețul gazelor de import este încă legat de evoluția barilului de petrol. Prețul petrolului este ridicat și continuă să crească, așa că nu putem decât să vedem un trend ascendent. În această iarnă a fost diferit, din cauza prețului redus al țițeiului de la mijlocul anului trecut, de aceea am și avut o pondere mare a gazelor de import", a explicat el.

Oficialul E.ON a mai spus că reglementările trebuie respectate indiferent de culoarea politică a Guvernului care se află în funcție.

În urmă cu trei luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, declara că, de la 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat.

El a amintit că prețul plătit de populație este înghețat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net