Ne-au scăpat de «bombele» de gheaţă cu rachete antigrindină

Ultima actualizare:

    Specialiștii au lansat proiectile antigrindină ca să protejeze culturile
Specialiștii au lansat proiectile antigrindină ca să protejeze culturile

Localnicii s-au speriat când au auzit bubuituri infricoşătoare pe cer, în plină furtună. S-au liniştit când au aflat că specialiştii au lansat rachete antigrindină ca să le protejeze gospodăriile şi culturile de calamitate.

Încă de marţi, s-au adunat nori negri deasupra Moldovei şi în zonele înalte din judeţul Prahova. Furtunile au ”măturat” estul ţării şi miercuri şi ieri. Meteorologii au anunţat furtuni şi grindină de mărimea nucilor. Localnicii se pregăteau de vreme rea când au auzit nişte bubuituri puternice pe cer. Nu erau tunete, ci rachete antigrindină lansate de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului  Naţional Antigrindină şi de  Creştere a Precipitaţiilor.

Așa arată lansatorul de proiectile
Așa arată lansatorul de proiectile

Specialiştii acesteia au apreciat că este stare de alertă, cu risc maxim de calamitate, şi au lansat 16 proiectile în judeţele Iaşi, Vrancea şi Prahova. Au lansat proiectilele şi au transformat bucăţile de gheaţă în apă. Fermierii sunt cei ce aşteptau cel mai mult această intervenţie care să le protejeze culturile de calamitate.

simeon stalpnicul png

”Anul trecut ne-a lovit seceta, iar acum culturile ne sunt ameninţate de grindină. Au aruncat nişte bombe  spre nori şi nu a mai căzut nici o bucată de gheaţă. Nici nu aşteptam să ne ajute cineva”, a povestit Gheorghe Baciu, din localitatea Ruginoasa, judeţul Iaşi, potrivit presei locale. Conform specialiştilor, un punct de lansare acoperă o suprafaţă de 10 – 12.000 ha, este dotat cu 48 de rachete şi asigură cu o reuşită de până la 90 % protecţia împotriva grindinei. Costul unei rachete antigrindină este de circa 1.000 de euro. Eficienţa intervenţiilor de miercuri seară a fost de 100%: nu a căzut nici măcar un bob de grindină, informează Ministerul Agriculturii.

În continuare meteorologii şi hidrologii sunt în alertă. Sunt prognozate precipitaţii importante, însoţite de grindină, rafale de vânt şi grindină până sâmbătă.

Click! Spune: Rachetele antigrindină sunt proiectate să zboare până la 10.000 de metri. Odată ajunse acolo, acestea eliberează un compus chimic pe bază de iodură de argint şi are ca scop transformarea cristalelor de gheaţă (grindina) în apă. După aceea racheta se autodistruge, iar la sol ajung doar nişte bucăţi mici de carton. Acestea nu au mai mult de 2-3 cm şi sunt biodegradabile.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net