Ne este dor de Nea Mărin! 34 de ani fără Amza Pellea

Ultima actualizare:

    Amza Pellea a făcut parte din Promoţia de aur a teatrului românesc FOTO: cinemagia.ro
Amza Pellea a făcut parte din Promoţia de aur a teatrului românesc FOTO: cinemagia.ro

Au trecut 34 de ani de când îl vedem pe Nea Mărin povestind despre poznele nepotului Sucă doar în reluările de la TVR. Amza Pellea a plecat dintre noi la doar 52 de ani, dar românii îl iubesc la fel de mult și acum. Ne-am bucurat de rolurile absolut memorabile interpretate de acest actor uriaș.

Actrița Oana Pellea a avut o relație specială cu tatăl ei și îi spune simplu, Amza. ”Acest om a fost un cadou de la Dumnezeu şi oamenii l-au iubit!'”, a scris actrița la 34 de ani de la pierderea celebrului ei tată.

” 12 dec 1983. 12 dec 2017

Tata,

În ziua în care ai plecat cerul nu era ca azi. Nu. Era mult mai gri. Era mai frig. Era mai urât afară. Pământul pe care călcam era mai tânăr...  ca și pamantul din mine. Mama era lângă mine... acum e lângă tine.  Oamenii erau la fel... frumoși, urâți, buni, răi, meschini, generoși, lași, curajoși ... oameni și ei. Oamenii încă mai râd, încă mai plâng, încă iubesc, urăsc, încă sunt oameni.  Marea e tot acolo. Munții sunt la locul lor. Soarele unde-l știi. Doar că dorul, dorul e din ce în ce mai mare. Dorul doare tăcut, acut. 34 de ani de dor. Îți multumesc că în fiecare zi ești în și cu mine. Te iubesc” a scris Oana Pellea.

Au reacționat la acest mesaj emoționant mai mulți actori. Manuela Ciucur, actriță la Teatrul Bulandra, și-a amintit ziua când Amza Pellea a murit. ”Alături de tine, Oana. Ca și atunci, în ziua plecării lui, când ai jucat «Buna seara, domnule Wilde!» și la refrenul «Cum poți să mori, când traiești la Paris» pe care tu îl cântai în lacrimi, pe scenă, noi, toți cei din sală plângeam în hohote... Ce mult l-am iubit... Ce mult te-a iubit!”

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai iubiți actori români de teatru si film. De-a lungul carierei sale îndelungate, ne-a bucurat cu roluri memorabile atât pe scena teatrelor, cât și pe ecrane. Personajele istorice, dar și cele din comedii, au fost cele prin care marele Amza Pellea și-a demonstrat talentul actoricesc.

Marele actor, s-a născut pe 7 aprilie 1931 în Băilești, Dolj. A fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care ne învelea Revelioanele. A fost actorul care a interpretat unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul.


    Amza Pellea a fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care ne învelea Revelioanele
Amza Pellea a fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care ne învelea Revelioanele

Reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei romaneşti.

Ce nu știați despre Amza Pellea


    Amza și Domnica Pellea, fericiți când a venit pe lume Oana
Amza și Domnica Pellea, fericiți când a venit pe lume Oana

Versuri scrise de Amza la naşterea fetiţei lui, Oana: ”Te-ai întrupat din stele, / din pulbere, din vânt, / din gândurile mele, / din apă, din pământ / şi din iubirea noastră / clocotitoare, vie ... / Prin tine-ntind o mână/ Spre-nalt, spre infinit, / iar tu te legi prin mine / de cei care-au murit. Prin tine devin veşnic / şi capăt sens şi țel, / prin tine sunt puternic, / sunt piatră, sunt oţel / şi, datorită ţie, / fetiţa mea cea mică, / de-acuma lui tăticu / de moarte nu-i e frică!”

Amza Pellea fost căsătorit timp de 25 de ani din 1958, până la moartea sa în 1983, cu Domnica Mihaela. Este tatăl actriței Oana Pellea. A decedat în data de 12 decembrie 1983 la București la vârsta de doar 52 de ani. Este înmormântat la cimitirul Bellu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net