Roşu, dulce şi zemos! Vorbim despre soiul „Dulcele de Dăbuleni“, care a făcut celebră localitatea Dăbuleni din Dolj, datorită gustului aparte al pepenilor cultivaţi în zonă.


Acest soi faimos este înlocuit însă de agricultorii din zonă cu seminţe aduse din Grecia Olanda, Spania sau Turcia. Fermierii din Oltenia susţin însă că vor crea lubeniţe la fel de gustoase.

„Seminţele aduse din Grecia, Olanda, Spania şi Turcia sunt mult mai productive, iar noi vom face în aşa fel încât gustul să fie la fel ca «Dulcele de Dăbuleni»”, explică Iulian Nicoliţă, agricultor.

“Nimeni n-o să fie dezamăgit de gust, fiindcă va fi la fel ca în copilărie. Deja a început plantarea lubeniţelor în câmp, iar primii pepeni vor apărea pe piaţă în luna iunie, la preţul de 3 lei kilogramul. În zonă mai sunt puţini fermieri care mai cultivă soiul autentic. «Dulcele de Dăbuleni» e mai puţin productiv şi se coace mai târziu. Interesul nostru este să ieşim primii pe piaţă şi să avem vânzare. O să vedeţi în iunie ce gust bun au pepenii şi nici n-o să vă daţi seama că nu sunt 100% româneşti“, mai spune gospodarul din Dăbuleni.

 
 
Loading...