«Ne scăldăm îmbrăcaţi, să ţină răcoarea mai mult»

Ultima actualizare:

    Încinși de razele arzătoare,  mulți nici nu mai avut răbdare  să se dezbrace când au intrat în apăFoto: Dorin Constanda
Încinși de razele arzătoare, mulți nici nu mai avut răbdare să se dezbrace când au intrat în apăFoto: Dorin Constanda

România a fost paralizată pentru o zi din pricina caniculei. Sâmbătă a fost cea mai fierbinte zi din an, cu maxime chiar de peste 44 de grade Celsius. La umbră, căci la nivelul asfaltului sau în maşini temperaturile au fost încă şi mai ridicate.

Jumătate de ţară a fost sâmbătă sub cod roşu de caniculă. În Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, adică în mai tot sudul ţării, s-au înregistrat temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale acestei perioade.


    Prin oraș, e un noroc chior să găsești  o perdea cu apă, anticaniculă.  Și dacă o găsești, nu funcționează...Foto: Dorin Constanda
Prin oraș, e un noroc chior să găsești o perdea cu apă, anticaniculă. Și dacă o găsești, nu funcționează...Foto: Dorin Constanda

În Capitală, spre exemplu, la orele amiezii, nici câinii maidanezi nu au mai îndrăznit să se arate pe străzi. Puţini bucureşteni s-au încumetat să iasă din case, iar dacă totuşi au făcut-o, au ales aceeaşi destinaţie: ştrandurile, lacurile sau alte ochiuri de apă numai bune de bălăceală.


    Copiii se bucură  când aud de caniculă:  e liber la bălăcealăFoto: Dorin Constanda
Copiii se bucură când aud de caniculă: e liber la bălăcealăFoto: Dorin Constanda


    Ștrandul din Crângași a devenit  ieri neîncăpător pentru bucureștenii  ieșiți să se răcoreascăFoto: Dorin Constanda
Ștrandul din Crângași a devenit ieri neîncăpător pentru bucureștenii ieșiți să se răcoreascăFoto: Dorin Constanda

Noroc că anul acesta canicula a picat într-o zi de weekend, că altfel era nebunie curată! ”Nici nu poţi să respiri! Am zis să ies la o baie, să mă răcoresc, dar nici nu mă udam bine, că mă şi prăjea soarele. D-asta intru îmbrăcat. Măcar să mă ţină răcoarea până ajung acasă”, spune Ionuţ, un puştan de 14 ani care a ales să înfrunte zăpuşeala la fântânile arteziene din Orăşelul Copiilor.


    Dimineață, oamenii  au ieșit la bronzat  în parcuriFoto: Dorin Constanda
Dimineață, oamenii au ieșit la bronzat în parcuriFoto: Dorin Constanda

Soarele a fost atât de aprig, încât a făcut victime chiar şi printre cei aflaţi în bazinele de înot. Medicii şi asistenţii din corturile de prim ajutor au fost chemaţi să intervină la persoane care au fugit de căldură la scăldat, dar au uitat să-şi protejeze şi capul atunci când s-au cufundat în apă. 


    Adrian Lungu (53 de ani) și Vasile  Constantin (54) au înfruntat  canicula de la terasă, ciocnind  câteva halbe cu bereFoto: Dorin Constanda
Adrian Lungu (53 de ani) și Vasile Constantin (54) au înfruntat canicula de la terasă, ciocnind câteva halbe cu bereFoto: Dorin Constanda

Flash news

  • Peste 1.300 de solicitări au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, în doar 24 de ore. Dintre acestea, 759 au fost urgenţe de cod roşu şi galben. Pentru aproape 160 dintre cazuri a fost necesară intervenţia echipelor medicale în spaţii publice. Potrivit managerului SABIF, dr. Alis Grasu, citat de News.ro, au fost 48 de cazuri de leşin, cu şi fără pierderea cunoştinţei.
  • Medicii vă recomandă să evitaţi plimbările prin soare la orele amiezii, să vă îmbrăcaţi corespunzător, să beţi multe lichide şi să evitaţi alcoolul şi cafeaua în aceste zilele toride.
  • O fetiţă de un an şi jumătate s-a înecat în piscină. Incidentul s-a petrecut ieri în satul Nereju Mic din judeţul Vrancea. Copilul a murit înecat într-o mini-piscină pe care părinţii o instalaseră în curtea gospodăriei, precizează News.ro. Părinţii erau acasă când s-a întâmplat tragedia, ei fiind cei care au sunat la 112. Poliţiştii au deschis o anchetă. 
  • Perioada aceasta caniculară va fi urmată de una de instabilitate, cu vijelii, grindină şi ploi torenţiale. De sâmbătă seara până luni la ora 23.00 vor fi sub cod portocaliu judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi zonele de munte din judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna şi Buzău. În sudul şi sud-estul ţării, va ploua torenţial, cantităţile de apă ajungând la 50-75 de litri pe metrul pătrat, informează Ministerul Apelor şi Pădurilor, citat de Digi24. În aceste condiţii, autorităţile se aşteaptă ca în această perioadă să se producă scurgeri importante pe versanţi, torenţi, viituri rapide pe râurile mici. 

Click! spune

În sudul țării, s-au înregistrat ieri, la umbră, temperaturi de 42 – 44 grade Celsius. La nivelul solului, mercurul urcă cu alte 20 de grade, astfel că temperatura resimțită de om poate ajunge și chiar depăși 65 de grade Celsius. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
cafea jpg
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net