Nelu Tătaru, despre situația din Țăndărei: „Orașul ar putea intra în carantină!” De ce s-a ajuns aici

Ultima actualizare:
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că orașul Țăndărei ar putea fi închis
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că orașul Țăndărei ar putea fi închis

Orașul Țăndărei, din Ialomița, se numără printre focarele de coronavirus din România, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că este posibil ca localitatea să intre în carantină, după modelul Sucevei. Iată de ce s-a ajuns într-o astfel de situație critică.

Orașul Țăndărei, din Ialomița, se numără printre focarele de coronavirus din România, chiar dacă este considerat unul de mici proporții, în comparație cu ce se întâmplă la Suceava, Arad și Deva. Cu toate acestea, într-o declarație televizată, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, în funcție de cum va evolua situația, este posibil ca orașul să fie plasat în carantină. Ar fi a doua localitate din țară, după Suceava.

Prefectul județului, Toniță Manea, ceruse încă de joi, intrarea în carantină totală a orașului, după modelul Sucevei, iar solicitarea, aprobată în unanimitate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a fost transmisă către Departamentului Pentru Situații de Urgență. Acum, se așteaptă o decizie în acest sens. Hotărârea de a cere închiderea localității a fost luată după ce aici au fost confirmate 37 de cazuri de îmbolnăvire. De asemenea,în localitate sute de persoane se află în carantină, iar aproape 2.500 sunt în autoizolare la domiciliu.

În Țăndărei trăiesc aproximativ 13.000 de locuitori, iar în jur de 10% sunt de etnie rromă. Nu este nici un secret pentru nimeni faptul că în Țăndărei există una dintre cele mai mari comunități de rromi din județul Ialomița. De-a lungul anilor, foarte mulți dintre aceștia au plecat în străinătate în Anglia, Germania, Franța, Spania sau Italia. Odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, ei s-au grăbit să se întoarcă în țară. Reveniți acasă, cei care erau infectați cu Covid-19 au transmis virusul mai departe rudelor și persoanelor cu care au intrat în contact. Epidemia a izbucnit mai întâi în comunitatea de rromi din localitate, iar asta pentru că nu s-a respectat recomandarea autorităților de izolare la domiciliu pentru 14 zile și nici distanțarea socială. Practic, persoanele bolnave au ignorat legea și s-au plimbat nestingherite pe străzi răspândind virusul în comunitate. „Au venit foarte mulţi într-o perioadă scurtă de timp. Din 45 de persoane confirmate la nivel de judeţ într-un timp foarte scurt, 29-30 sunt numai de acolo. Dintr-un număr de 5 decedaţi la nivel de judeţ, 4 sunt numai de acolo. Numărul lor cu siguranţă va creşte pentru că nu au fost respectate măsurile minime de prevenţie”, a declarat prefectul de Ialomița, Tonița Manea, pentru Mediafax. „Dumnealor nu respectă regulile, merg şi chiar ies din localitate, merg în localităţile limitrofe, am avut o sesizare în sensul acesta. Ziua nu sunt văzuţi pe stradă, dar ei socializează, probabil merg prin spatele curţilor”, a mai spus prefectul judeţului Ialomiţa, potrivit Radio Europa România Liberă.

Conform acestuia, circa 800 de persoane s-au întors din străinătate și ar trebui să respecte măsura izolării la domiciliu sau a carantinei, dar cei mai mulți ignoră restricțiile impuse. Motiv pentru care, vineri, a fost nevoit să ceară sprijinul armatei. În prezent, locuitorii orașului sunt „păziți” cu arma la picior.

În orașul Țăndărei există una dintre cele mai mari comunități de rromi din Ialomița
În orașul Țăndărei există una dintre cele mai mari comunități de rromi din Ialomița

Nelu Tătaru: „Țăndărei ar putea intra în carantină!”

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut câteva precizări în ceea ce privește situația din Țăndărei. El a declarat că fiecare focar de coronavirus este evaluat particular. „În prezent, avem trei focare mari și mai multe mici. În contextul evoluției locale se poate ajunge și la o carantinare”, a spus el referindu-se la Țăndărei. Întrebat despre cele 800 de persoane revenite în această perioadă din străinătate și care nu au respectat carantina sau izolarea la domiciliu, ministrul a spus că autoritățile locale vor face tot ce este nevoie, iar dacă nu „o să luăm și noi măsuri”.

Orașul este păzit cu armata

Se pare că măsurile au fost deja luate deoarece începând de vineri orașul Țăndărei este păzit cu armata. Este vorba despre un număr de 23 de militari care au ajuns deja Ţăndărei şi, alături de jandarmi şi poliţişti, verifică respectarea măsurilor impuse prin ordonanţe.


    În orașul Țăndărei există una dintre cele mai mari comunități de rromi din Ialomița
În orașul Țăndărei există una dintre cele mai mari comunități de rromi din Ialomița

5 lucruri despre localitatea Țăndărei

Orașul Țăndărei se află în județul Ialomița, a fost atestat documentar în anul 1594 și a devenit oraș în anul 1968.

La conducerea primăriei se află, din 2017, Nicoleta Toma, din partea PSD. 

În Țăndărei trăiesc 13. 219 locuitori, potrivit recensământului din anul 2011. 

În oraș locuiesc 65,47% români, 10,85% persoane de etnie rromă, 23,55% dintre locuitori au etnie necunoscută, iar 0,11% sunt de altă etnie. 

Orașul Țăndărei a ținut, anul trecut, prima pagină a ziarelor, în contextul unui scandal în care au fost implicate 25 de persoane de etnie rromă. Acuzate de trafic de minori - este vorba despre 160 de copii rromi traficați peste hotare - cei 25 de inculpați au fost achitați din lipsă de probe. 

Citește și: 

Mărturia unui medic detașat la Suceava: «Primul pacient consultat a fost unchiul meu, care a şi murit a doua zi»

Când va fi atins vârful epidemiei de coronavirus în România și când se va sfârși. Previziunile arată peste 2.600 de morți

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net