Nelu Tătaru: ”Joi vom anunța noile măsuri de relaxare. Se caută soluții pentru creșe și after-school-uri”

Ultima actualizare:

    Elevii vor lua vacanță în 12 iunie, iar părinții se vor întoarce la serviciufoto: Pixabay.com
Elevii vor lua vacanță în 12 iunie, iar părinții se vor întoarce la serviciufoto: Pixabay.com

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că în câteva zile vor fi făcute publice măsurile de relaxare de după 15 iunie. El a specificat însă că totul depinde de evoluția cazurilor din aceste zile și nu crede că nu vom rămâne în stare de alertă și după această dată.

Nelu Tătaru a precizat, duminică seara la postul B1Tv că trebuie să fim conștieți de faptul că virusul nu va dispărea, însă autoritățile se gândesc la soluții pentru grădinițe, creșe și after-school-uri, având în vedere faptul că urmază vacanța de vară, însă părinții trebuie să se întoarcă la serviciu.

Ministrul a precizat că autoritățile încă discută despre a treia etapă de relaxare iar joi urmează să anunțe ce se schimbă începând de pe 15 iunie.

”Sunt discuții încă referitor la a treia etapă de relaxare în care ne gândim la mall-uri, în unele condiții. După cum știți, pe 12 iunie se termină anul școlar, deci părinții care stăteau cu copiii acasă se vor întoarce la serviciu și va trebui să găsim soluții pentru grădinițe, creșe sau after-school-uri. Ne gândim la toate aceste lucruri în zilele următoare, urmând ca joi să anunțăm acele noi măsuri de relaxare. Decizia merge pe evoluția, în următoarele zile, a numărului de cazuri. Joi am avut un număr de 238 de cazuri noi, apoi toate zilele care au urmat au avut sub 200 de cazuri noi. Numărul de cazuri de terapie intensivă a fost în jur de 150, ceea ce se menține și astăzi. Dacă evoluția este favorabilă, joi vom putea anunța ce va urma de lunea cealaltă (din 15 iunie – n.r.)”, a explicat Nelu Tătaru la B1Tv.

S-ar putea să nu scăpăm de starea de alertă

Însă, ministrul Sănătății a mai transmis că, deși ne pregătim pentru următorul val de relaxare, este posibil ca 15 iunie să nu fie data la care să renunțăm la starea de alertă.

”Până în 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluția din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deși mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere și evoluția, focarele noi și faptul că încă avem o transmitere în comunitate”, a spus ministrul.

”Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virsul nu dispare deodată. (...) Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafețele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau și până acum. Această transmitere pe suprafețe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer”, a declarat Tătaru.

De asemenea, ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus sâmbătă că la 15 iunie va începe a treia etapă de relaxare, declarându-se convins că măsurile „vor fi bine primite de populație”. El nu a menționat însă niciuna dintre ele.

În prezent, potrivit informațiilor furnizare de Grupul de Comunicare Strategică, în România sunt confirmate aproape 20.500 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, din care 1.334 de decese. 

Citește și:

Nelu Tătaru, despre al doilea val de epidemie: «Va fi diferit, trebuie să fim pregătiţi pentru orice»

De ce crede Nelu Tătaru că vaccinarea anti-COVID nu ar trebui să fie obligatorie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net