Sunt mulți români care trăiesc la limita subzistenței. Printre ei se află o grămadă de pensionari, unii dintre ei care nu au muncit foarte mulți ani și acum se chinuie să supraviețuiască de la o lună la alta cu indemnizația minimă, care de la 1 septembrie a fost majorată la 800 de lei.


Datele Casei Nționale de Pensii Publice (CNPP) arată că în România sunt puțin peste 4,6 milioane de pensionari, iar pensia medie a fost în luna august de 1.389 lei, cu 2 lei mai mare față de iulie.

Nevoiașii României! Aproape un milion de bătrâni trăiesc cu 800 de lei pe lună

Dintre aceștia 949.296 primesc indemnizaţia socială, dintre care 150.425 sunt pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor, iar restul din sistemul public.

Potrivit statisticilor CNPP, cei mai mulți beneficiari sunt în Bucureşti (35.279) şi în judeţele Suceava  (32.216), Iaşi (28.575) şi Dolj (27.796).

Punctul de pensie și indemnizația socială au crescut de la 1 septembrie

Punctul de pensie a crescut cu 14% din 1 septembrie, de la 1.265 la 1.442 de lei. Asta înseamnă o majorare cu 177 de lei. Totodată, indemnizaţia minimă socială a fost mărită cu 96 de lei, de la 704 lei la 800 lei.

Pensiile ar fi trebuit să crească cu 40% în prima zi de toamnă, potrivit unei legi adoptate în guvernarea PSD.

Însă criza economică determinată de pandemie a făcut imposibilă această majorare, ce ar fi fost oricum dificil de realizat, potrivit specialiștilor, chiar și în condiții de normalitate.

”Mă străduiesc să finalizez după ce am avut negocieri, discuţii cu băncile care au fost de acord cu noi să vină alături de noi în acest efort. Efortul bugetar este de aproape un miliard pe lună. Ajungem până la decembrie la o sumă de 30 de miliarde pentru plata pensiilor. Sunt conştientă că preţurile au crescut, nevoile pensionarilor sunt importante. Creşterea a fost făcută după o perioadă extrem de grea”, a explicat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/pensiile-si-alocatiile-s-au-majorat-de-la-1-septembrie-cati-bani-primesc-plus

https://www.click.ro/vedete/romanesti/ce-pensii-ridicole-au-artistii-nostri-maria-dragomiroiu-cum-sa-traiesc-cu-banii

 

 
 
Loading...