Nici nu vă imaginați câte deșeuri invizibile rămân în urma unui telefon mobil! 86 kg la un aparat de 200 de grame

Ultima actualizare:

    Pentru producerea unui telefon inteligent, cantitatea de deșeuri este uriașă
Pentru producerea unui telefon inteligent, cantitatea de deșeuri este uriașă

Deșeurile invizibile rezultate în timpul producției telefoanelor și a laptopurilor sunt un pericol pentru planetă. Nimeni nu și-ar imagina că în urma fabricării unui telefon ce cântărește 200 de grame sunt generate 86 kg de resturi.

În fiecare an, pe mapamond se generează aproape două miliarde de tone de deșeuri de diverse tipuri, însă acestea sunt doar cele vizibile și conștientizate de majoritatea populației.

Totuși, există o cantitate imensă de deșeuri, așa-zise invizibile, emisă în procesul de fabricație al echipamentelor electrice și electronice, pe care consumatorul final nu o cunoaște și nici nu o percepe. Reprezentanții Asociației Respo Deee atrag atenția asupra acestei surse de poluare și recomandă populației să fie mai cumpătată în achiziția de noi produse electrice și electronice.

Telefoanele, laptopurile, tabletele, sursă imensă de poluare

“Puțini știu că smartphone-urile, laptopurile sau tabletele generează deșeuri invizibile în cantități uriașe în procesul de fabricație. Pentru un smartphone ce cântărește 200 de grame se generează 86 de kilograme de deșeuri invizibile, iar, pentru producerea unui laptop, cantitatea deșeurilor generate ajunge la 1.200 de kilograme”, atrage atenția Cristian Pocol, președintele Asociației Respo Deee.

Acesta explică de unde provine o asemenea cantitate. În procesul de fabricație al unui laptop se folosesc 240 de kg de combustibil, 22 de kilograme de chimicale, 1.500 de litri de apă.

Doar un microcip necesită în procesul de producție 16.000 litri de apă, 1,6 kilograme de combustibil și 0,7 kg de chimicale.

Producția echipamentelor electronice poluează astfel natura mai mult decât industria alimentară (1 kg carne vită generează 4 kg deșeuri) sau industria textilă (un pantalon din bumbac generează 25 kg deșeuri).

Producția de microcipuri poluează mediul înconjurător

Potrivit lui Cristian Pocol, un smartphone conține până la 70 de tipuri de metale, dintre care nu mai puțin de 17 sunt metale rare (aur, argint, paladium, scandiu, ytriu, lantan, etc).

Aceste elemente rare au proprietăți de conductori, magnetice și fosforescente care le fac cruciale în procedul de fabricație al gadgeturilor moderne. Fără acestea, ecranele nu ar putea să afișeze culori, nu ar exista posibilitatea de touch screen și nici funcția de vibrație.  

În producerea microcipurilor, siliconul este componenta cea mai importantă. Acesta se extrage din quartz și este găsit de obicei in nisip.

Procesul de extragere implică însă o activitate minieră extinsă. Doar în 2019 s-au produs nu mai puțin de 634 de miliarde de microcipuri, iar impactul asupra mediului este covărșitor.

Un alt aspect al deșeurilor invizibile este legat de faptul că cele multe electronice sunt produse în Asia, iar transportul lor până la producătorii din Statele Unite sau Europa se realizează cu avionul sau vaporul, generând emisii suplimentare de gaze de seră atribuite tot procesului de pre-producție.

Nici energia consumată în procesul de producție nu este energie verde ci se produce în majoritatea cazurilor prin arderea cărbunilor, o altă sursă considerabilă de poluare.

Cum se poate reduce poluarea

Pentru a se ajunge la situația ideală în care producția de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) să genereze o cantitate mai mică de gaze de seră, Asociatia Respo Deee consideră că eforturile trebuie concentrate pe două direcții - atât producătorii cât și consumatorii trebuie să devină mult mai responsabili.

Recomandările vin în contextul în care Uniunea Europeana a decis să aplice Green Deal, o serie de normative și reguli stricte care vor transforma UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Se dorește ca Europa să ajungă până în anul 2050 la zero emisii nete de gaze cu efect de seră.

Se încurajează repararea produselor

Uniunea Europeană a introdus în 2021 reguli noi privind dreptul la reparații, pentru a combate risipa. Producătorii trebuie să asigure piese de schimb cel puțin 10 ani după ce au introdus un model nou în UE și trebuie să pună la dispoziția publicului informații cu privire la caracterul reutilizabil și reciclabil al produselor.

În cazul telefoanelor mobile, protejate până acum de secretele de fabricație, lucrurile au început să se schimbe.

Marii producători sunt obligați să aibă service-uri abilitate care să asigure reparația lor mult mai ușoară a acestor device-uri.

Citește și: 

Cât de periculoase sunt electricele și electrocasnicele vechi ținute în casă. Atacă organe vitale

Scandal pe Programul Rabla pentru Electrocasnice. ”Dăunează mediului înconjurător, iar statul nu educă populația să recicleze”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net