Noi când vom circula gratis, dom’ primar?

Ultima actualizare:

    O călătorie la RATB în Bucureşti costă 1,3 lei
O călătorie la RATB în Bucureşti costă 1,3 lei

Aşa ceva mai rar! Există cetăţeni în România pentru care plata unui abonament pentru transportul în comun nu mai este o problemă. Ei circulă gratis. Se întâmplă la Ploieşti, unde chiar şi cei care au un salariu mare beneficiază de această facilitate. În Bucureşti, de ce nu se poate?

Drumul până la serviciu a devenit floare la ureche. Urcă în autobuz sau în tramvai de câte ori au chef. Nu-i costă nimic. Şi asta de când Primăria Ploieşti a hotărât ca transportul public să fie gratis, pentru toţi salariaţii care câştigă inclusiv 3.000 de lei în mână.

Aşa se face că din cei 210.000 de locuitori, câţi are Ploieştiul, aproape jumătate nu mai scot nici un leu din buzunar ca să-şi ia bilet. „Dorim ca oamenii să-şi lase maşinile acasă şi, astfel, să diminuăm traficul în oraş", explică Raul Petrescu, viceprimarul Ploieştiului. În momentul în care urcă în autobuz, ploieştenii trebuie să aibă la ei o legitimaţie specială, care se ridică, pe baza adeverinţei de venit, de la chioşcurile RATP.

Pe când o astfel de măsură şi în Bucureşti, domnule primar Oprescu? Mai ales că traficul în Capitală este şi mai aglomerat decât într-un oraş precum Ploieştiul. În prezent, în Capitală, doar pensionarii circulă gratuit, iar elevii şi studenţii beneficiază de reducere de 50% din costul unui abonament lunar. O călătorie costă 1,3 lei şi o încarci pe cardul Activ. Biletul unic, valabil 60 de minute, costă 5 lei, biletul cu 10 călătorii, valabil tot o oră, costă 30 de lei, abonamentul pe o zi 16 lei, iar unul pentru lună pe toate liniile costă 54,7 lei.

Lugoj . Acest oraş a fost primul din România care a acordat gratuitate celor care circulă cu mijloacele de transport în comun, începând din 13 iunie 2013. Diferenţa este că aici toată lumea merge cu autobuzul fără să plătească, indiferent de venitul obţinut.

Timişoara. Transportul în comun a fost gratuit doar o lună. Cei care aveau un venit lunar de până în 2.000 de lei au primit, pe baza adeverinţei de salariu, un card. Acesta a fost valabil în perioada 12 decembrie 2013-15 ianuarie 2014.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net