Noi pedepse în Codul Penal: 15 ani închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Ultima actualizare:

    Autoritățile au modificat Codul penal în contextul stării de urgenţă generate de coronavirus
Autoritățile au modificat Codul penal în contextul stării de urgenţă generate de coronavirus

Zădărnicirea combaterii bolilor ar putea fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare, dacă rezultatul infracţiunii este decesul unei persoane, falsul în declaraţii – cu până la 5 ani şi omisiunea de a da declaraţii în cadrul anchetei epidemiologice – cu până la 3 ani de închisoare. Acestea sunt modificările Codului penal, în contextul stării de urgenţă legată de răspândirea noului coronavirus.

Premierul Ludovic Orban a anunațat măsuri mai dure pentru cei care nu respectă izolarea și carantina sau dau autorităților informații false sau incomplete despre locul din care vin sau despre persoanele cu care au intrat în contact. “Aceștia pun în pericol sănătatea românilor”, a spus Orban, într-o declarație de presă.

Noile modificări sunt cuprinse în proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Codului penal, în contextul stării de urgenţă legată de răspândirea noului coronavirus. Noile măsuri nu se vor aplica retroactiv.

Articolul 326 se modifică şi va avea următorul cuprins, scrie adevarul.ro:

Falsul în declaraţii

Art. 326. (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Articolul 352 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 352. (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(9) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (3) se pedepseşte.

(10) Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.

După articolul 352 se introduce un nou articol, art. 3521, cu următorul cuprins:

Omisiunea declarării unor informaţii

Art. 352. Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care acestea îşi desfăşoară activitatea a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Citeşte şi:

Revoltător! Ce gesturi șocante au făcut mai mulți români în contextul epidemiei cu coronavirus

Ce înseamnă starea de urgență pentru România. Unele drepturi și libertăți se restrâng

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net