Noi reguli în domeniul tutunului: ce tipuri de ţigări dispar şi cum vor fi afectaţi fumătorii

Ultima actualizare:

    Parlamentul European vrea să prevină apariţia unei noi generaţii de fumători. (Foto: Reuters)
Parlamentul European vrea să prevină apariţia unei noi generaţii de fumători. (Foto: Reuters)

Parlamentul European impune reguli noi în industria tutunului. Miercuri a fost adoptată o directivă ce prevede, printre altele, catalogarea ţigărilor electronice ca produse medicale, dacă încurajează abandonarea fumatului, sau ca produse din tutun.

La propunerea deputaţilor europeni, ţigările electronice vor fi reglementate fie ca produse medicale, dacă sunt prezentate ca un ajutor la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun, dar în acest caz concentraţia lor de nicotină nu trebuie să depăşească 20 mg/ml, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Parlamentul European (PE).

Cum vor arăta pachetele de ţigări

Prin acelaşi demers, deputaţii europeni cer ca 65 la sută din suprafaţa tuturor pachetelor de ţigări să fie acoperită de imagini avertizante, pentru ca acest tip de produse să fie cât mai neatractive pentru tineri.

PE precizează că legislaţia actuală cere ca avertismentele de sănătate să acopere cel puţin 30 la sută din faţa pachetului şi 40 la sută din revers, iar textul propus va creşte această suprafaţă la 65 la sută, pe fiecare parte, şi vor cere care aceste avertismente să fie vizuale, pentru că acest lucru nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de faţă.

Dispar pachetele mici

Pachetele cu mai puţin de 20 de ţigări, care sunt mai ieftine şi de aceea mai accesibile copiilor, vor fi interzise în puţinele state unde mai sunt permise pe piaţă, conform aceluiaşi set de propuneri.

"Ţigările electronice cu cartuş care se poate reumple vor fi permise. Ţigările electronice trebuie să fie protejate de copii şi să aibă avertismente de sănătate. Restricţiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica şi lor", se mai arată în comunicatul parlamentului European.

Mentolul, interzis peste şase ani

Prin textul adoptat miercuri se interzic aromele în ţigări şi în tutun, care ar putea face produsele mai atractive, prin crearea unei "arome caracteristice", iar mentolul va fi interzis din 2020.

"Aromele vor fi acceptate pentru pipe", se precizează în comunicat.

Unii aditivi în mod special dăunători sănătăţii vor fi interzişi, iar autorităţile de reglementare au puteri noi de a cere industriei de tutun să efectueze alte studii privind o "listă de priorităţi" pentru aditivi care să fie elaborată printr-un act delegat. Aditivii esenţiali pentru producerea ţigărilor, cum este zahărul, vor fi autorizaţi, mai precizează PE.

"Acesta este punctul culminant al unor ani de muncă împotriva unui lobby intens al industriei tutunului şi a grupurilor lor de avangardă. Aceste noi măsuri sunt un pas mare înainte pentru controlul tutunului şi vor contribui la prevenirea apariţiei unei noi generaţii de fumători. Ştim că cei care încep să fumeze nu sunt adulţii, ci copiii, majoritatea fiind mai mici de 18 ani", a spus raportorul Linda McAvan.

Textul va fi adoptat de Consiliul de Miniştri în 14 martie, iar statele membre vor fi obligate să aplice prevederile privind produsele de tutun în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a directivei actualizate.

Scopul noilor măsuri: scăderea mortalităţii în Europa

PE subliniază că, la 12 ani după intrarea în vigoare a directivei actuale, fumatul rămâne cauza principală a deceselor din UE, care ar putea fi prevenită.

Aproximativ 700 000 de oameni mor din această cauză în fiecare an. Măsurile luate pentru a descuraja fumatul au contribuit la reducerea procentului de fumători în UE 15 de la 40 la sută în 2002 la 28 la sută în 2012, în UE 27.

Compania de tutun Japan Tobacco International (JTI) consideră că directiva care interzice, printre altele, ţigările mentolate şi impune pictograme mai mari pe pachete, votată miercuri de Parlamentul European, nu va aduce niciun beneficiu sănătăţii publice, dar va determina pierderi la bugetele statelor membre UE.

"Interzicerea ingredientelor, cum ar fi mentolul, nu va avea ca rezultat o scădere a incidenţei fumatului, în schimb va acorda contrabandiştilor o ocazie în plus să creeze o piaţă neagră paralelă, furnizând produse nereglementate, din ţările vecine, nemembre UE", susţine, printre altele, JTI, unul dintre cei trei mari producători de ţigări din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net