Numărul focarelor de pesta porcină africană crește, iar autoritățile au decis noi reguli pentru creşterea porcilor în gospodării. Ce le este interzis gospodarilor. Autoritatea Sanitar Veterinară (ANSVSA) susţine că „nu limitează creşterea porcinelor în gospodăriile populaţiei”.


La această dată (4 martie 2020), Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 237 de localități din 25 de județe, cu un număr de 528 de focare. În 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 596.838 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.210 de cazuri la mistreți. Principalul motiv pentru care maladia este prezentă în atâtea localități este nerespectarea regulilor sanitare veterinare.

Noi reguli pentru creşterea porcilor

ANSVSA a publicat în dezbatere publică un ordin în care se precizează că în micile gospodării unde porcii sunt crescuţi numai pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial nu se mai permite activitatea de reproducţie iar mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie.

Aceste reguli nu se aplică deocamdată, pentru intrarea în vigoare fiind necesară publicarea în Mnitorul Oficial.

Proiectul de ordin a fost elaborat în urma consultărilor cu crescătorii,  asociaţiile de fermieri şi asociaţiile procesatorilor de carne în scopul stabilirii anumitor reguli generale de biosecuritate.

”Propunerile au rolul de a identifica soluţiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populaţiei (sistemul de creştere nonprofesional), cât şi din fermele comerciale să continue creşterea suinelor şi să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro.   Regulile minime de biosecuritate pentru cei care cresc porci în gospodării pentru consumul personal şi al familiei (exploataţiile neprofesionale) îi obligă:

  • Să înregistreze porcii într-o Bază Naţională de Date;
  • să anunţe veterinarul asupra stării de sănătate a porcilor; să-şi crească orcii în adăposturi împrejmuite continuu, fără posibilitatea de a intra în contact cu alte animale;
  • să nu îi hrănească cu resturi alimentare care conţin subproduse de origine animală, dar nici cu nutreţuri vegetale recoltate de mai puţin de 30 de zile;
  • să folosească aşternut vegetal recoltat de cel mult 90 de zile;
  • să nu îi reproducă în gospodărie; să cumpere porci doar din fermele mari autorizate; să se spele pe mâini şi să îşi schimbe încălţămintea şi îmbrăcămintea ori de câte ori intră sau ies din adăpostul porcilor;
  • cei care au fost la vânătoare să nu intre în adăpostul porcilor cel puţin 48 de ore;
  • cei ce lucrează în crescătoriile de porci să nu crească porci în gospodăria proprie şi să nu aducă la serviciu produse alimentare bazate pe carne de porc.

Reguli pentru crescătoriile mari de porci

Cei care doresc să crească porci în gospodărie trebuie:

  • Să înregistreze în Baza Naţională de Date (parte a Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor) atât date despre animalele crescute, cât şi mişcările sau evenimentele care le vizează;
  • Să elaboreze un plan de biosecuritate, pentru evitarea pătrunderii agenţilor patogeni în crescătorie, cât şi evitarea răspândirii acestora către alte crescătorii. Biosecuritatea reprezintă, de fapt, adoptarea unor măsuri prin care se urmăreşte reducerea riscului de apariţie, dezvoltare sau răspândire a unor boli în cadrul unor populaţii de animale.
  • Să îşi doteze crescătoriile cu vestiar;
  • Sala de mese pentru personal să fie amplasată astfel încât să asigure transferul alimentelor din zona murdară în zona curată;
  • Accesul auto să se facă doar prin zona de decontaminare/dezinfecţie auto clar marcată, localizată la limita dintre zona curată şi cea murdară;
  • Să instaleze sisteme de protecţie pentru a preveni pătrunderea păsărilor în interiorul adăposturilor de porcine.

Citește și:

Pesta porcină face ravagii în Bărăgan

Cât costă ouăle, carnea de pasăre şi de porc, la poarta fermelor

 
 
Loading...