«Noroiul cu petrol ne îngroapă de vii!»

Ultima actualizare:

    Noroiul format din ţiţei şi saramură   a invadat  gospodăriile  oamenilor
Noroiul format din ţiţei şi saramură a invadat gospodăriile oamenilor

Noroi, apă sărată şi petrol. Cocktailul murdar care a distrus mai multe case dintr-un sat prahovean a provocat o adevărată catastrofă ecologică. Sub asaltul saramurii petroliere amestecate cu ţiţei, asfaltul se topeşte pur şi simplu sub picioare, culturile oamenilor s-au uscat, curţile sunt pline cu noroi pe bază de petrol, iar casele stau să se prăbuşească.

Dezastrul s-a produs în satul Pietriş, din Comuna Poiana Câmpina. De cum ajungi în zonă, aerul devine irespirabil. Totul e îmbibat în ţiţei şi saramură petrolieră. Pe lângă mirosul puternic de gaze, imaginea este dezolantă.

Cornel e distrus. El ne arată pe deget petrolul, care i-a distrus grădina

simeon stalpnicul png

Ţevile de apă de la cişmea au fost „mâncate„ de saramura infiltrată în sol. Cu toate astea, Cornelia foloseşte aceeaşi sursă de apă

simeon stalpnicul png

Curţile sunt inundate cu noroi amestecat cu petrol, iar picioarele se afundă până la gleznă în mizeria poluantă. Grădinile cu legume şi livezile oamenilor s-au transformat în boscheţi. Totul a ars, până şi conductele de apă.

„Ţevile de sub pământ s-au topit, părul, nucul, gutuiul, viţa-de-vie, toate s-au uscat. Saramura s-a infiltrat în pereţii casei, astfel că zidurile cad bucată cu bucată. E cancer aici. Toată munca de-o viaţă ne-a fost distrusă într-un an", se plânge Cornel Ghinescu.

Mihai ne arată pereţii casei. Apa cu sare s-a infiltrat în ei şi stau să cadă

simeon stalpnicul png

Bucăţi din casă au început să pice de la temelie

simeon stalpnicul png

La vecinii de lângă, acelaşi dezastru. Baia lor a fost deja pusă la pământ, la fel şi magazia şi coteţele animalelor, pe care le-au sacrificat de frică să nu moară otrăvite. Cocktailul mortal vine pe sub pământ, chiar din vârful dealului, unde se află sonda 317.

A fost redeschisă de Petrom în 2011 şi de atunci a început şi calvarul sătenilor. Am luat-o pe firul urmelor, care ne-au dus exact la sonda ce încă funcţiona.

Petrom şi-a trimis câţiva muncitori să desfunde gospodăriile sătenilor afectaţi

simeon stalpnicul png

„Garda de mediu a venit de a luat probe din curţi, dar şi de la sondă şi s-a stabilit că de acolo vine otrava. Petromul ne-a distrus. Ne-a spus să plecăm de urgenţă la rude şi a trimis de trei zile nişte muncitori care încearcă să scoată mâlul de la suprafaţă. Aici totul e compromis pentru 20 de ani. Să ne despăgubească, că-i dăm în judecată", spun sătenii.

Potrivit site-ului ph-online, mâine se întruneşte comitetul pentru situaţii de urgenţă în judeţul Prahova. Până la închiderea ediţiei, firma acuzată de catastrofa ecologică nu ne-a oferit nici un punct de vedere.

«Petrolul este cancerigen» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Otrava de la Poiana Câmpina conţine numeroase hidrocarburi, gen bentomită, barită, sodă acustică, dar şi alte metale folosite în extracţia de ţiţei.

„Hidrocarburile de la sondă sunt foarte periculoase şi toxice. Ce mai, petrolul e cancerigen! Dacă intră în pânza freatică, sănătatea locuitorilor e pusă în pericol, iar gazele inspirate sunt iritabile pentru plămâni. Nu e de joacă cu chestia asta", ne-a declarat doctorul.

Cum se extrage «aurul negru»

Noroiul care a transformat viaţa oamenilor din Poiana Câmpina în coşmar conţine saramură şi urme de ţiţei. Sarea în soluţie constituie un mediu care creează presiune în zăcământ şi face mai uşoară extracţia ţiţeiului.

Sonda care a poluat zona se află în vârful dealului. Anton cere ca ea să fie închisă

simeon stalpnicul png

simeon stalpnicul png

Presiunea din zăcământul de petrol este asigurată de pungile cu gaze naturale sau cu saramură, situate deasupra sau sub "depozitul" de ţiţei. În acest caz, nu se pompează saramură suplimentară.

Când însă presiunea de zăcământ scade, apa sărată se introduce în pământ pentru a crea "forţa" necesară extracţiei. În acest proces al circulării şi recirculării se produce fenomenul de coroziune, poluând solul din jurul sondei.

Grosimea solului saturat cu sare poate depăşi şi un metru, iar în funcţie de durata poluării, se poate întinde pe zeci sau chiar sute de metri.

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net